EK će na proljeće objaviti poziv za zajedničku kupovinu plina, računa na nižu cijenu

Europska komisija namjerava objaviti poziv za zajedničku kupovinu plina na proljeće kako bi se skladišta mogla početi puniti prije ljeta, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

“Cilj je objaviti agregatnu potražnju kako bi se privukle ponude u rano proljeće, nakon čega slijedi prva zajednička kupnja puno prije ljeta”, izjavio je Šefčovič nakon prvog službenog sastanka Upravnog odbora Energetske platforme EU-a.

Energetsku platformu čine visoki predstavnici država članica EU-a, a zadaća Upravnog odbora je  koordinirati zajedničku potražnju i kupnju plina.

Šefčovič, koji predsjedava Upravnim odborom, kaže da nema previše vremena i da se što prije treba pripremiti za sljedeću zimu i sezonu punjenja skladišta.

“Stoga sam potaknuo države članice da brzo stupe u kontakt s ključnim tržišnim igračima na nacionalnoj razini – prvo, da identificiraju one koji će sudjelovati u Platformi, i drugo, da procijene količine i odredište plina koji će se kupovati putem Platforme”, rekao je Šefčovič.

Komisija smatra i da se zajedničkom kupovinom plina može postići bolja cijena plina.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner