E-PRAKSA: Brane li gej populaciji ulaganje u državne obveznice

Autor:

Nacional, Emica Elvedji/PIXSELL

Opet sabor, opet novi izazovi za mene. Ali danas se nitko od novinara nije mogao koncentrirati na posao. Svi su opsjednuti državnim obveznicama. Treba li novac ulagat u njih. Evo, danas sam kao student novinarstva prvi put naučio jednu od velikih prednosti tog poziva. Stalno si blizu političara koji su najbolje obavješteni. Gledao sam kako se starije kolege motaju oko političara ispituju ih o prednostima i manama ulaganja u obveznice.

Odlučio sam se i ja okoristit. Gledao sam kojem bi političaru prišao u saborskom restoranu. Djelovali su tako nepristupačno. I onda spazim ministra Olega Butkovića. E, on mi je djelovao srdačno, kao neki dobri dečko iz susjedstva. Odlučio sam njega pitati za savjet.

Kako i pristoji, prvo sam mu se predstavio, podrobno.

“Student Verna i odmah na praksu u Sabor, vid’ ti momka, bravo!”, potapšao me po ramenu.

Uz njega se stvarno možeš osjećat opušteno. Nakon početnog okolišanja izravno sam ga upitao:

“Evo, da i vas pitam… Mislite li da je pametno da ulažem u državne obveznice ušteđevinu?”

“Student, a ima ušteđevinu. I onda nam govore da se u Hrvatskoj živi loše, da premijer obmanjuje kad kaže da smo među najprosperitetnijim zemljama…”

“Ma, nije baš moja ušteđevina… Od mog starijeg prijatelja…”

“Aha, prijatelja. Pa onda neka taj prijatelj napravi kao i ja. Neka pita pametnije od sebe. Ja ću pitat svoju ženu, pa tako neka i on napravi. Žene su po pitanju financija puno pametnije od nas muških, jel tako?”

“A, ne znam… Taj moj prijatelj nema ženu.”

“Pa neka je što prije nađe!”, široko se osmjehnuo ministar.

“Ne može… On je gej. Što bi značilo da gejevi ne mogu ulagat u državne obveznice. Jer nemaju supruge da ih savjetuju. Pa da, čak je i Tomašević rekao da će pitat suprugu da li da ulaže. Ionako ne znam što on ima uložit? Bicikl?”

Na ove moje riječi ministar se naglo uozbiljio.

“Nemojte mi stavljat riječi u usta. Ja nisam rekao da pe… odnosno gejevi ne mogu ulagat u obveznice. Ja sam samo rekao da ću ja pitat svoju suprugu. A vi ste izveli zaključak. E, nadam se da neće bit takvi i u novinarstvu…”, ministar Butković više nije izgledao onako srdačno.

Vidjelo se da želi promijeniti društvo. Mahnuo je prema Miri Kovaču.

Eto, dobio sam savjet – moj stariji partner kojem je ostalo nasljedstvo od oca trebao bi pitati suprugu za savjet. U tom slučaju ja bih trebao promijeniti spol. Ali onda bih se izvrgnuo zamci da me Željka Markić stavi u svoju mračnu statistiku poremećaja spolne identifikacije kod mladih. Neću, radije neka moj partner ostane bez državne obveznice.

 

 

Napomena: Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Nacionala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.