Džihadisti ubili 45 vojnika i civila u oslobođenoj zoni Iraka

Dva mjeseca nakon objave da je iračka vojska vratila pod svoj nadzor džihadističko uporište Havidžu, iračke sigurnosne snage izvještavaju da džihdaisti skriveni u planinskim predjelima i dalje napadaju i ubili su 45 vojnika i civila u “oslobođenoj zoni”.

Snage iračke vlade protjerale su početkom listopada tzv. Islamsku državu (IS) iz Havidže, posljednjeg gradskog uporišta koje je kontrolirala ta džihadistička skupina.

Od tada su pripadnici IS-a u tome gradu 300 kilometara udaljenom od  Bagdada, “ubili najmanje 45 pripadnika sigurnosnih snaga i civila”, rekao je irački policijski zapovjednik iz pokrajine Kirkuk.

Iračke sigurnosne snage ubile su 288 džihadista i uhitile 55 drugih, dodao je.

Džihadisti su “i dalje stvarna prijetnja regiji”, upozoravaju stručnjaci.

Danju su ukopani u prirodnim skloništima, a noću “napadaju i otimaju ljude i to je razlog što se brojni raseljeni civili ne žele vratiti u svoje domove”, rekao je Hišam al-Hašemi, irački stručnjak za džihadističke pokrete.

Visoki irački dužnosnik rekao je da se “operacija osloabađanja Havidže usredotočila na grad i glavne prometnice”, pa su se džihadisti sklonili u gorje Hamrin i šume.

General iračke vojske koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan rekao je da “lokalni borci džihadisti nemaju izbora no boriti se do smrti”. Oni  još mogu nanijeti velike gubitke i oni i dalje “prijete stanovnicima čiji se članovi obitelji bore u regularnoj vojsci ili policiji”.

Irački premijer Haider al-Abadi je 9. prosinca proglasio “kraj rata” protiv IS-a koji je 2014. munjevitom ofenzivom osvojio velike dijelove Iraka i Sirije i proglasio svoj kalifat, a stručnjaci ocjenjuju da je taj proglas bio preuranjen.

Komentiraj

Source:EPA/STR