Dvije izvedbe Riječkog simfonijskog orkestra u spomen na maestra Miroslava Homena

Autor:

Dražen Šokčević

Riječki simfonijski orkestar će pod ravnanjem šefa-dirigenta Valentina Egela u HNK Ivana pl. Zajca izvesti dva simfonijska koncerta pod nazivom ‘Mozart, Strauss: Čežnja za vječnošću’ u četvrtak i petak, 1. i 2. travnja, s početkom u 19.30 sati.

Koncerti su posvećeni nedavno preminulom maestru Miroslavu Homenu, višegodišnjem šefu-dirigentu orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca. Od njega će se na početku prvog koncerta, 1. travnja, prigodnim riječima oprostiti kolege i predstavnici riječkog HNK.

Koncert će otvoriti izvedba Prve simfonije Wolfganga Amadeusa Mozarta, a zatvoriti posljednja, njegova Simfonija br.41, poznata kao ‘Jupiterova simfonija’. U jednom stavku Prve pronalazimo isti notni motiv kao i u središnjem dijelu njegove posljednje 41. simfonije.

‘Jupiterova simfonija’ imala je veliki utjecaj na stvaralaštvo Richarda Straussa čija će dva djela publika čuti u središnjem dijelu koncerta. Njegov ‘Koncert za obou i orkestar’, jedno od posljednjih skladateljevih djela, s pravom se smatra najljepšim koncertom 20. stoljeća pisanim za taj instrument. Osamdesetogodišnji skladatelj posvetio ga je američkom vojniku Johnu de Lanciju, sjajnom prvom oboistu Pittsburškog orkestra u civilnom životu, s kojim je vodio duge razgovore o glazbi i umjetnosti. Solist na oboi, na skorašnjim koncertima u “Zajcu“, bit će član Riječkog simfonijskog orkestra Antonio Haller.

Druga Straussova posveta odnosi se na ratom uništena kazališta, što je doživio kao najveću katastrofu u svom životu, bez utjehe, bez nade. In memoriam! zabilježio je Strauss u svojim Metamorfozama uz dio koji jasno podsjeća na Pogrebni marš Beethovenove Treće simfonije, ‘Eroice’.

Straussovo remek-djelo polifonije, Metamorfoze za 23 solo gudača je oproštaj sa svijetom, ali u atmosferi utjehe i katarze. Djela Straussa su “sjaj instrumentacije i harmonije, uvijek poštuju tradiciju, a istovremeno otvaraju nova vrata“, rekao je Valentin Egel, dirigent koji će ravnati izvedbama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.