Đukanović: “Strahujem da se ne dogodi što se dogodilo devedesetih”

Strahujem da se ne dogodi ono što se dogodilo devedesetih, izjavio je u intervjuu za N1 predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kazao je kako “međunarodna javnost nije s potrebnom pažnjom ispratila sve što se događalo na Zapadnom Balkanu”. “U internim razgovorima često smo čuli ocjene da, navodno, sve prate, ali da smo daleko ispod radara. Strahujem da se ne dogodi ono što se dogodilo devedesetih, kada se pojavimo na radaru da će biti veliki problem da se retrogradni procesi koji su se u međuvremenu razvili kontroliraju i zaustave”, kazao je.

Pomislili smo, rekao je, da je velikodržavna politika “sahranjena nakon Daytonskog sporazuma”. “Kao što vidimo, nije trebalo dugo, samo 25 godina da opet ožive slične ideje i da nailaze na više razumijevanja između svih međunarodnih centara, nego što je to bilo devedestih godina”.

Spomenuo je kovanicu “srpski svijet”, koju je nedavno upotrijetio ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin, rekavši da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba stvarati “srpski svijet”. To je, prema Đukanoviću, “samo jedan eufemizam za ono što smo slušali, gledali i čijoj smo tragediji prisustvovali u ranim devedestim godinama. To je eufemizam za ideju velike Srbije.”

“Devedesetih godina su te ideje iznošene od strane nekih parapolitičkih struktura. Čini mi se da su se ozbiljni državnici manje-više ustezali da ekspliciraju te ideje. Danas su to preuzeli ljudi koji obavljaju i najodgovornije poslove u državnoj politici”, ustvrdio je.

Ocijenio je da Crna Gora ima problem s velikosrpskom politikom. “Igrati se s retrogradnim idejama, igrati se s idejama prekrajanja granica na Balkanu, s idejama potiranja suverenosti drugih država i potiranja identiteta drugih naroda, ne može se nikako završiti na miran način, bez obzira kakva bila taktika onoga ko je autor toga plana”, upozorio je.

“Suglasan sam s tim da u ovom trenutku svjedočimo mekšoj prezentaciji te ideje. Ja vjerujem da bi se u ovom trenutku autori tog plana zadovoljili nekim federalnim ustrojstvom ključnih srpskih centara unutar tog srpskog prostora, ali nema nikakve sumnje da njihov konačan cilj jest objedinjavanje tog srpskog prostora, a na taj način ugrožavanje drugih država i ugrožavanje identiteta drugih naroda, počev od Crnogoraca”, kazao je Đukanović za N1.

Komentiraj