Đukanović: “Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti zbog korištenja neprimjerene sile i nasilnog ustoličenje mitropolita”

Crnogorski predsjednik  Milo Đukanović ocijenio je da se na Cetinju u nedjelju dogodilo “nasilno” ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i “neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana”.

“Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC-a i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestolnici”, naveo je Đukanović u priopćenju dostavljenom medijima.

Dodao je da je “Vlada Crne Gore osigurala nasilno ustoličenje mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore”.

“Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dopustio da na takav način, helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron sv. Petra Cetinjskog”, dodao je.

Po njegovom mišljenju, Cetinje je još jednom bilo “na visini zadatka” jer mirno okupljeni građani usprkos provokacijama nisu ugrozili mir i stabilnost.

Smatra da je to Pirova pobeda Vlade koja, kako je dodao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC-u kao udarnoj šaci velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

“Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestolnici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC-a na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misije SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestolnome gradu”, zaključio je Đukanović.

Porfirije: Mir je ovdje potrebniji od bilo čega

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je “velika čast doći na na tron svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetaca do danas i poslije velikog oca… mitropolita Amfilohija”.

On je poručio da u Cetinjski manastir nisu došli bilo što ometati ili ugroziti nego obaviti sveti čin ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija.

“Mir je ovde potrebniji nego išta. Vi ste ovdje da ne pitate tko je tko i kojem narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove”, istaknuo je Porfirije.

Komentiraj