Dubrovnik: Sve ponude pristigle na javni natječaj za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom neprihvatljive

Sve tri ponude pristigle na javni natječaj za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje značajno su iznad procijenjene vrijednosti projekta, a dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u četvrtak je najavio poništenje natječaja i raspisivanje  novoga.

U otvorenom postupku javne nabave za projekt procijenjene vrijednosti 246,54 milijuna kuna na adresu naručitelja, županijske Agencije za gospodarenje otpadom, stigle su ponude poljske tvrtke Control Process Sploka Akcyjna (575,85 milijuna kuna) te slovenskih tvrtki Riko (568,99 milijuna kuna) i Kostak (534,4 milijuna kuna).

„Radi zaštite interesa građana i brige o javnom novcu, a bez obzira na složenost projekta i stroge ekološke zahtjeve, smatramo ovako visoke ponude neprihvatljivima“, istaknuo je HDZ-ov župan Dobroslavić.

Tolić: Dobroslavićeva blamaža za kraj mandata

Roko Tolić,  nezavisni kandidat za župana s podrškom SDP-a, HNS-a i političke platforme „Dubrovnik – naš Grad“ Andre Vlahušića, na svojoj službenoj Facebook stranici poručio kako je Dobroslavić svoj mandat odlučio završiti ‘povijesnim skandalom i neviđenom sramotom’.

„Osim što je 12 godina obećavao sagraditi CGO, a nije to učinio, u zadnjih par dana mandata župan Dobroslavić se potrudio potpuno izblamirati. Tko je i kako procijenio radove na ovakav, očito mizeran, iznos? Tko je, župane, kriv za ovu sramotu i blamažu? Osjećate li osobnu odgovornost za ovaj debakl ili ćete sačekati da vam birači u nedjelju pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku?“, napisao je Tolić te dodao kako projekt traži hitnu reviziju zbog dojma da je višestruko sumnjiv, prvenstveno u zdravstvenom, ekološkom, a i u financijskom smislu.

Župan Dobroslavić odgovorio je Toliću kako je procjenu vrijednosti izvršio izrađivač Studije izvodljivosti, a potvrdio JASPERS, tijelo Europske komisije.
„Nije skandal i sramota provoditi javne natječaje po zakonu i štititi interese građana, već provoditi netransparentne natječaje i napraviti štetu od 150 milijuna kuna tvrtki kojoj si na čelu, kao što je to Tolić uradio u Zračnoj luci Dubrovnik. Sramota je što Zračna luka zbog toga nije mogla zaposliti sezonske radnike, kad im je to bilo najpotrebnije. Zato je Tolić izgubio povjerenje većinskog vlasnika ZLD za novi mandat, a sad bi, bez obzira na to, očigledno želio takvu praksu netransparentnog provođenja javnih natječaja uvesti i u županiji“, stoji u reagiranju župana Dobroslavića.

Srđ je Grad: Razbijen mit

Iz stranke Srđ je Grad istaknuli su u priopćenju kako je konačno razbijen mit, jer je otvaranje ponuda pokazalo istinu – da je projekt nepotrebno predimenzioniran i loše pripremljen te bi građane koštao dva i pol puta više od predviđenog, ali i da je studija izvodljivosti bila falsifikat.
„Već godinama upozoravamo da županijska Agenacija za gospodarenje otpadom i županijska vlast podmeću ekonomsku i ekološku bombu u Dubrovačko primorje. Sada je valjda svima jasno da niti znaju niti mogu provesti jedan tako složen projekt, čak ni u ekonomskom smislu, a kamoli da im vjerujemo kad je ekološki rizik u pitanju“, ističu iz SJG.

Podsjetili su kako je javni poziv, raspisan u prosincu 2020. godine, u međuvremenu prošao pet izmjena i dopuna natječaja.

„Zar nakon 12 godina pripreme projekta, niste u stanju pripremiti natječaj? Koliki je trošak stvorila neradnička Agencija za gospodarenje otpadom, koliku štetu ćemo tek imati zbog njihove i vaše nesposobnosti, Župane? Sve vaše obmane koje godinama pričate, sad su izašle na svjetlo dana i vrijeme je da podnesete ostavku i povučete se iz izborne utrke“, poručili su iz SJG.

Komentiraj