DUBROVNIK: Podnesena optužnica zbog tragedije u hidroelektrani Plat

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je danas pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana i jedne tvrtke zbog tragedije u dubrovačkoj hidroelektrani Plat, u kojoj su u siječnju prošle godine poginula trojica radnika.

Požar u HE Dubrovnik izazvao rat u vrhu HEP-a

Trojicu okrivljenih tereti državno odvjetništvo tereti da su kao odgovorne osobe “jednog trgovačkog društva” tijekom druge polovice 2016. godine i do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu u izvođenju rekonstrukcije pogona postupali protivno odredbama Zakona o gradnji pristajući tako da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti, objavio je DORH.

Optužnica je podignuta i “protiv pravne osobe sa sjedištem u Zagrebu odgovorne za počinjenje istog kaznenog djela”.

Navedeno se i dogodilo kad su tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja i propisa o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara.

Četvrtookrivljenik (1975.) i petookrivljenik (1947.) kao voditelj radova, odnosno inženjer gradilišta, postupali su protivno odredbi članka 53. Zakona o gradnji i odredbama propisa o protupožarnoj zaštiti. “Uslijed tih se propusta požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi proširio i zahvatio područje strojarnice pogona, gdje je gorenje obloga stropa postavljenih od neodgovarajućih materijala uzrokovalo brzo širenje vatre, isijavanje znatne količine topline i štetnih produkata gorenja, pa su trojica zaposlenika pogona, u tako stvorenoj nemogućnosti bijega smrtno stradali, a sedmorica zaposlenika su doživjela akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje devedeset milijuna kuna”, navodi DORH.

DORH je istodobno odbacilo kaznenu prijavu protiv trojice hrvatskih državljana, projektanata pogona, koji su bili osumnjičeni da “u projektima nisu predvidjeli potrebne mjere zaštite od požara i poštivali važeće norme za odvođenje topline i dima iz prostora u slučaju požara”.

Komentiraj