Dubrovnik očekuje manje gužve ovog ljeta

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u utorak u Dubrovniku, nakon radnog sastanka s predstavnicima međunarodne krovne udruge Cruise Lines International Association (CLIA) i vodećih svjetskih društava za kružna putovanja, da već ovoga ljeta neće biti zagušenja na ulazu u povijesnu jezgru grada jer se više ne bi trebalo događati da u istom danu doplovi šest kruzera.

Gradonačelnik Franković istaknuo je također kako će se, radi održivog turizma, 2019. i 2020. godine u suradnji s Lučkom upravom utvrditi koji su dani problematični.

“Mislim da ih je deset problematičnih te ćemo ih u dogovoru sa svim akterima relaksirati, prije svega u vremenima pristajanja i odlazaka. Unaprijed će se znati u kojim danima će se moći ‘bookirati’ Dubrovnik kao luka pristajanja. Na temelju toga će Lučka uprava sa svojim poslovnim partnerima raditi usklađenja u rasporedu”, rekao je Franković i zahvalio predstavnicima CLIA na pozitivnom dijalogu.

“Nismo bili neprijatelji, već partneri. U potpunosti su razumijeli naš problem te su nam željni pomoći kako bi njihovi gosti dobili veću kvalitetu usluge. Ovo je prilika udruženju CLIA da pokažu da su spremni surađivati kad im pristupi jedna lokalna zajednica. Jednim su dijelom bili i neopravdano napadnuti jer im dosad nitko nije prišao. Kako smo od njih doznali, s njima nikad dosad nije razgovarao ni gradonačelnik Venecije ni Barcelone”, dodao je.

Franković je istaknuo kako u projektu “Respect the City” nije riječ o sprječavanju dolazaka gostiju u Dubrovnik, nego o upravljanju u turizmu.
“Da bi se postigao uspjeh u turističkoj destinaciji, treba prije svega poznavati turizam, a potom i upravljati destinacijom kako ne bi bila samo destinacija za sutra, već i za budućnost”, rekao je gradonačelnik, dodajući da je i CLIA  to dobro razumjela.

Vjeruje da će Dubrovnik biti prvi svjetski model suradnje jednoga grada i lokalne zajednice s vodećim kruzerskim operaterima radi povećanja usluge, koji će istodobno zadržati sve vrste gostiju.

Direktor CLIA Europe za pitanja lokalne uprave Nikos Mertzanidis složio se kako ima dana kad u Dubrovnik stiže više posjetitelja nego što ih grad može primiti.
“Nama je Dubrovnik važno odredište, a mi u toj situaciji imamo svoju ulogu i želimo je odigrati vrlo pozitivno. Želimo pridonijeti pronalasku rješenja zajedno sa stanovnicima Dubrovnika. Zato smo ovdje, jer nije uvijek najbolje rješenje kad se o nekoj temi raspravlja iz lagodnosti udaljenog ureda. Najbolje je biti ovdje s ljudima i razgovarati o pronalasku rješenja”, istaknuo je Mertzanidis.
Dodao je kako predstavnici kruzerskih kompanija žele raditi na rješavanju problema i ideje koje su iznesene na sastanku prenijeti upravama svojih kompanija, analizirati ih te biti u stalnoj vezi s lučkim vlastima i gradonačelnikom.

“Te se ideje najviše odnose na promjene u rasporedu posjeta te vremenu provedenom u luci. Nismo znali, a danas smo saznali od gradonačelnika, da se na ulazu u povijesnu jezgru – kad se u luci istodobno nađu dva kruzera – stvaraju velike gužve. To moramo riješiti, što čak ne mora ni biti planirano godinama unaprijed, već se može dogovoriti na mjestu. Gradonačelnik nam je ponudio podatke o kretanju turista tijekom dana, a stručnjaci će to proučiti te zaključiti što bi bilo najbolje poduzeti”, objasnio je Mertzanidis.
Riječ je o drugom sastanku dubrovačkoga gradonačelnika s vodstvom CLIA. Na prvom sastanku u Hamburgu u rujnu 2017. sudjelovali su svi predsjednici svjetskih kruzerskih kompanija, a u Dubrovniku su bili potpredsjednici tih kompanija za odnose s lokalnom zajednicom.

Komentiraj