Dubrovnik će ukinuti prirez i neće podizati porez na dohodak

Autor:

03.10.2023.,  Velika gradska vijecnica, Dubrovnik - Gradonacelnik grada Dubrovnika, Mato Frankovic, odrzao konferenciju za medije na temu novog zakona o turizmu i ogranicavanju broja apartmana.
  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

 Dubrovnik će od 1. siječnja ukinuti prirez od 10 posto i zadržati postojeće stope poreza na dohodak od 20 i 30 posto, a 2,4 milijuna eura manjka u proračunu nadoknadit će uštedama i drugim prihodima, prije svega od imovine, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako će svakom građaninu s bruto plaćom od 1500 eura godišnje u prosjeku na računu ostati 265 eura više.

„Onima s bruto plaćom od 2000 eura na računu će godišnje ostati 387 eura više. Dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će ostati 615 eura više, a s dvoje djece 680 eura više”, naveo je Franković.

Dodao je kako se na taj način Dubrovnik želi pridružiti hrvatskim gradovima koji su se odlučili na porezno rasterećenje svojih građana.

„Odlučili smo da stope nećemo dizati na 23 i 34,5 posto, iako smo imali tu mogućnost. Smatrali smo da je puno kvalitetnije ukinuti nepravedan prirez, a bilo bi licemjerno da smo išli na povećanje poreza na dohodak. Svi trebamo, u okviru svojih znanja i mogućnosti, priliku iskoristiti na druge načine i povećati kućne budžete građana”, poručio je Franković.

Umjesto poreza u Dubrovniku su odlučili povećati cijenu najma javnih površina za 30 posto, a uz to u javnom je savjetovanju odluka o povećanju poreza na kuće za odmor sa 1,5 eura na na pet eura po četvornom metru.

Također, u 2025. godini porast će cijena za zaustavljanje vozila na Pilama, najavio je Franković.

Odluka je na javnom savjetovanju, a na dnevnom redu dubrovačkog Gradskog vijeća trebala bi se naći u prosincu.

OZNAKE: Dubrovnik, prirez

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.