Duboka podjela: Njemačka bi mogla biti preglasana po pitanju ograničenja cijene plina

Njemačka bi mogla biti preglasana prilikom odlučivanja o prijedlogu Europske komisije o ograničenju veleprodajnih cijena plina, piše u ponedjeljak agencija dpa.

Europska komisija u studenome je predložila ograničenje cijena kao odgovor EU-a na skokovit rast cijene plina izazvan ratom u Ukrajini.

Komisija je predložila ograničenje cijene plina od 275 eur/MWh.

U potrazi za kompromisom, Češka je istupila s novim prijedlogom prema kojemu bi se ograničenja pokrenula ako cijene prijeđu raspon od 200 do 220 eura po megavatsatu tijekom tri to pet dana. Ugovorna cijena također bi trebala biti 35 eura viša od referentne cijene temeljene na postojećim procjenama cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG).

S obzirom da su članice duboko podijeljene oko pojedinosti o predloženom ograničenju, sastanak prošlog utorka nije iznjedrio konačnu odluku, ostavljajući ministre energetike EU-a da danas ponovno pokušaju postići dogovor.

Članice, uključujući Njemačku, Austriju i Nizozemsku, strahuju da bi ograničenje cijena plina moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.

Druge države, uključujući Grčku, Belgiju, Italiju i Poljsku, zahtijevale su ograničenja za koja kažu da bi zaštitila njihova gospodarstva i stanovnike od visokih cijena energije.

“Planiram postići dogovor do kraja današnjeg dana”, rekao je u ponedjeljak češki ministar industrije Jozef Sikela i dodao kako je jedan od načina da se okonča višemjesečna rasprava zemalja EU-a o tome kako se boriti s visokim cijenama energije, taj da se na glasanje stavi kompromisni prijedlog, umjesto da se traži jednoglasna podrška.

„To bi naravno bio ishod koji nije poželjan”, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck inzistirajući na tome da je njemačka zabrinutost utemeljena. Dodao je kako nitko, a ponajviše on, nema ništa protiv niskih cijena na tržištu plina.

„Samo, znamo iz prethodnih tržišnih intervencija da moramo biti vrlo oprezni kako ne bismo željeli dobro, a izazvali loše”, kazao je Habeck.

Potencijalni kompromis mogao bi uključivati niže cjenovne pragove od prvotno predloženih, koji bi pokretali mjeru, ali i više sigurnosnih mehanizama usmjerenih prema ublažavanju njemačke zabrinutosti, osiguravanju sigurnosti opskrbe te stabilnosti financijskih tržišta.

U raspravu o ograničenju veleprodajne cijene plina ušlo je i odlučivanje o drugim propisima usmjerenima k rješavanju posljedica snažnog smanjenja ruskog izvoza energije u EU.

Ostali prijedlozi koji čekaju na odobrenje europskih ministara energetike uključuju zajedničku aktivnost pri kupnji plina, povećanje solidarnosti među državama članicama u slučaju nestašice energije i ubrzavanje izdavanja dozvola za neke projekte vezane uz obnovljive izvore energije.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner