Državnici iz cijelog svijeta dolaze na pokop kraljice Elizabete II.

Autor:

epa10178475 A handout photo made available by the British Army showing HM Queen Elizabeth II coffin, arriving at the Palace of Holyrood, in Edinburgh, Scotland, Britain, 11 September 2022. The arrival of the hearse carrying Queen Elizabeth II marks the first stage of the journey from Balmoral to London. It will remain in Holyroodhouse overnight. Britain's Queen Elizabeth II died at her Scottish estate on 08 September 2022.  EPA/Corporal Nathan GM Tanuku, RLC / British Army / HADNOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/Corporal Nathan GM Tanuku

Očekuje se dolazak brojnih šefova država i vlada iz cijelog svijeta te nekoliko europskih kraljica i kraljeva na državni sprovod britanske kraljice Elizabete II.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella bit će na sprovodu kraljice Elizabete II., priopćio je njegov ured u ponedjeljak.

Doći će i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, rekao je njegov glasnogovornik za dpa u nedjelju.

Pogrebu će prisustvovati američki predsjednik Joe Biden, potvrdili su dužnosnici. Bijela kuća je objavila da će Biden doći sa suprugom Jill.

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana 19. rujna. Ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Britanci će dobiti još jedan slobodan dan.

Dostojanstvenici će u Westminstersku opatiju putovati u autobusima s pratnjom, a “zbog strogih sigurnosnih i cestovnih ograničenja” od njih će se tražiti da ne idu svojim privatnim državnim vozilima, navodi se u dokumentima koje je vidio Politico.

Politico je izvijestio da će samo šefovi država i njihovi supružnici ili partneri biti pozvani na pogreb 19. rujna zbog ograničenog prostora u povijesnoj građevini.

I članovi europskih kraljevskih obitelji navodno će doputovati u London na sprovod, uključujući one iz Španjolske, Belgije, Norveške, Danske, Švedske i Nizozemske.

Posljednje počivalište kraljice Elizabete II. bit će u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor.

Kraljica je umrla u četvrtak u dobi od 96 godina. Charles je automatski postao novi britanski kralj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.