Država preuzima Imunološki zavod, gradit će se i nova tvornica uz pomoć EU

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je poteze koji će se povući, a vezano uz Imunološki zavod. Država će preuzeti upravljanje, gradit će se i nova tvornica uz pomoć novca iz EU-a i novca strateških partnera.

Na sjednici Vlade donesen je prijedlog zaključka o prihvaćanju Okvira i smjernica Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda.

“Revitalizacija proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova Imunološkog zavoda, koji ima stoljetnu tradiciju u RH, strateški je i gospodarski te javnozdravstveno važan cilj za RH”, istaknuo je ministar Vili Beroš na početku predstavljanja programa za Imunološki.

Revitalizacijom se osigurava samodostatnost visokokvalitetnih cjepiva, poručio je, dodajući da su tu važni i samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova.

“Prvo se planira prenijeti imovinu na RH, trgovačko društvo se gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod. Drugo se planira izgradnja nove tvornice u Industrijskoj zoni u Brezju, a tu su i osiguravanje isplatljivosti te održivosti proizvodnje imunoloških lijekova”, pobrojao je Beroš planove.

Istaknuo je da se sredstva namjeravaju namaknuti kroz EU fondove i putem strateških partnera.

“Već prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, a održivost planiranje proizvodnje ogleda se u velikoj potražnji za imunološkim lijekovima na svjetskom tržištu.”

Komentiraj