Država New York slijedi Kaliforniju, zahtijevat će prodaju novih vozila s nultom stopom emisije ugljika

Unsplash/Andrew Miller

Prošli vikend svijet je obišla vijest da američka država New York namjerava slijediti primjer Kalifornije i prema sličnom modelu dozvolit će prodaju novih vozila isključivo s nultom stopom emisije ugljika, prenose sg.news.yahoo.com.

Guvernerka Kathy Hochul namjerava javno najavljene odredbe predstaviti kroz zakon, koji će donijeti državni odjel za zaštitu okoliša State Department of Environmental Conservation (DEC).

Mediji izvještavaju da će država New York u novom zakonu zahtijevati da prodaja vozila s nultom stopom emisije do 2026. godine treba biti 35 posto. Do 2030. godine taj postotak bi trebao iznositi 68 posto, dok će nakon 2035. godine sva nova vozila morati imati električni, vodikov ili neki drugi ekološki pogon. To se odnosi na prodaju svih vrsta novih vozila na području ove američke države. Zakon će odrediti i odredbe oko prodaje plug-in hibridnih vozila (PHEV).

Hochul  je izjavila da će ovaj zakon biti prava smjernica za uvođenje još većeg broja vozila s nultom stopom emisije na prometnice. Tranzicija prema električnim vozilima je nužna, a ovaj potez doprinos je poboljšanju klime i zdravlju građana u budućnosti.

Komentiraj