Druga migrantska karavana u Gvatemali uputila se prema Meksiku

EPA/Esteban Biba

Skupina od preko tisuću ljudi iz Središnje Amerike u Gvatemali uputila se u utorak prema meksičkoj granici, dok je veća karavana migranata zastala u južnom Meksiku na svojem planiranom putu prema granici Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik  Donald Trump zaprijetio je da će početi rezati milijune dolara pomoći Središnjoj Americi i nazvao je karavanu u Meksiku nacionalnim izvanrednim stanjem.

Karavana koju čine većinom migranti iz Hondurasa koji bježe pred siromaštvom u svojoj zemlji, trenutno je u gradu Huixtla u saveznoj državi Chiapas oko 50 km sjeverno od granice s Gvatemalom i oko 1800 km udaljena od Sjedinjenih Država.

Meksička je vlada rekla u utorak u priopćenju da je primila 1699 zahtjeva za statusom izbjeglice, uključujući i djecu. Vlada procjenjuje da u skupini ima oko 4500 ljudi.

U susjednoj Gvatemali druga skupina od najmanje 1000 migranata, većinom Hondurašana, zaputila se polagano pješice iz grada Chiquimula na istoku zemlje, rekao je Reutersov svjedok.

“Znamo da se ovo neće završiti za nekoliko dana, bit će dugo nadiranje migracije”, rekao je Mauro Verzeletti, ravnatelj Casa del Migrante, migrantskog skloništa u Ciudad de Guatemala.

Očekuje se da će se i druge karavane zaputiti iz Središnje Amerike narednih dana ohrabrene izvješćima da je to sigurniji način za migrante da poduzmu opasan put prema Sjedinjenim Državama.

Komentiraj