Dražen Biljan: “Svoje kafiće otvorila oko tećina zagrebačkih ugostitelja”

Zagrebački ugostitelj Dražen Biljan, član Nezavisne udruge ugostitelja, komentirao je u utorak u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija ublažavanje epidemioloških mjera, kojim je od ponedjeljka u ugostiteljskim objektima moguća prodaja napitaka za van. Biljan smatra da je time konačno ispravljena nepravda prema ugostiteljima.

U ponedjeljak, prvog dana popuštanja mjera, svoje kafiće otvorila je oko tećina ugostitelja, otkriva Biljan, no dodaje da će pravi podaci biti dostupni kad Porezna uprava iznese izvještaj na tjednoj bazi o tome koliko je uređaja pokrenuto.

Biljan je rekao da su u hrvatskom gospodarstvu konstantni primjeri neujednačenih kriterija što je frustrirajuće za ugostitelje. “Ispravljanje nepravde nastupilo je nakon 100 dana, primat u kavi za van uzele su druge djelatnosti. Našem sektoru nametenut je i trgovački dio poslovanja, naša primarna zadaća je ugostiti građane u našim objektima. Mi tu stvarno nemamo matematičke računice”, kazao je.

Ovaj zagrebački ugostitelj kaže da je, u odnosi na 15. veljače prošle godine, postotak prometa do pet posto – što je, poručujek, poražavajući podatak. I Biljan je među ugostiteljima koji u ponedjeljak nisu otvarali svoje kafiće. “Pokretanje poslovanja u moja tri bara s 30-ak djelatnika matematika ne dopušta, ne možemo doći do nule”, objasnio je.

“Mi smo ušli u 12. mjesec u otežanom poslovanju. Barovi su zatvoreni pet mjeseci, važno je da mjere ostanu na snazi dok ne prodišemo”, poručio je i dodao da su u 2021. godinu ušli s više od 1100 zatvorenih objekata. Biljan navodi da je to frustrirajuća informacija i da se na taj način ne može preživjeti.

“Više od od 40 posti tvrtki čija je domicilna djelatnost ugostiteljska je u blokadi. Unazad 100 dana više od 600 kolega je ušlo u blokadu”, zaključio je.

Komentiraj