Dragan Kovačević osumnjičen da je primio 1,9 milijuna kuna mita

Šef Janafa Dragan Kovačević uhićen je zbog sumnje da je od poduzetnika Kreše Peteka primio mito od 1,9 milijuna kuna nakon što su ih prisluškivali i pratili godinu dana, piše u petak Večernji list.

Dražen Barišić, HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, Vinko Grgić, SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške, te Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa, najzvučnija su imena iz policijsko-uskočke istrage koja je kulminirala jučerašnjim privođenjem osumnjičenih, navodi dnevnik.

Spomenuti trojac s još deset osoba sumnjiči se za razna djela s područja gospodarskog kriminaliteta, počevši od pogodovanja, preko trgovanja utjecajem pa do davanja i primanja mita.

Tajni dio istrage trajao je od rujna 2019. do rujna ove godine, a tijekom tog vremena osumnjičenici su vjerojatno tajno praćeni i prisluškivani.

Istražitelje je zanimalo namještanje poslova javne nabave koje je, kako se sumnja, dobivala tvrtka Elektrocentar Petek, čiji je čelni čovjek Krešo Petek također osumnjičen i uhićen.

Osim njega još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Dnevnik donosi i opsežan portret Dragana Kovačevića u kojem ga nazivaju nesuđenim šefom SDP-a koji je prešao u HNS i na čelu Janafa preživio sve vlasti.

Zadnji četverogodišnji mandat na čelu Janafa dobio je u veljači ove godine, nakon što je formalno proveden javni natječaj za Upravu te državne monopolističke tvrtke. A u taj je mandat Kovačević formalno ušao kao nestranačka osoba iako je njegov HNS brojio zadnje mjesece na vlasti, donosi Večernji list.

Komentiraj