Dr. Martina Bitunjac za Radio Nacional: “Leu Deutch bivši sustav nije glorificirao, jer je bila ‘samo’ žrtva i nije pripadala partizanskom korpusu, za razliku od Boška Buhe”

Autor:

Foto: NSK

U okviru 10. izdanja Festivala povijesti Kliofest, u utorak, 16. svibnja 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom „Između slave i zaborava – Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta“ utemeljene na knjizi povjesničarke Martine Bitunjac “Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa”, koja je uz Damira Agičića i autorica ove izložbe postavljene u suradnji s Moses Mendelsohn Centrom u Potsdamu.

Doktorica povijesti, Martina Bitunjac je docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte (Časopis za religiju i kulturne znanosti) i bila je  “Gošća dana” Radio Nacionala s kojom je razgovarala Tamara Pavlica.

O Lei Deutch snimljen je film u režiji Veljka Bulajića “Lea i Darija”, te knjiga Pavla Cindrića “Lea Deutsch – zagrebačka Anne Frank”, što je njezina prva biografija, kroz koju je Martina Bunjac prvi puta saznala za nju. Cindrićeva knjiga ju je zainteresirala da pomnije istražni njezin život. “Recimo o Ani Frank postoje brojni filmovi, knjige, muzej, dok o Lei Deutch koja je tridesetih godina prošlog stoljeća bila međunarodna zvijezda koja je pjevala, plesala, nastupala u kazalištima, se zna malo ili gotovo ništa. Htjela sam se potruditi učiniti je poznatom ne samo hrvatskoj, nego i njemačkoj publici jer je moja knjiga prva na njemačkom jeziku koja govori o njezinoj sudbini”, rekla je Marina Bitunjac.

Nameće se pitanje zbog kojeg razloga je gotovo do nedavno sudbina Lee Deutch bila relativno nepoznata. Bivša Jugoslavija je njegovala sjećanja na pojedine zločine iz II svjetskog rata gradeći od nekih gotovo kult, dok se o Lei Deutch gotovo nije ni pisalo, iako predstavlja svojevrstan simbol stradanja nevinih tijekom nacističkih pogroma. “Mislim da se prije o njoj nije pisalo zato, jer su se tada glorificirala djeca poput Boška Buhe koji je bio pripadnik partizanskog pokreta, narodni heroj koji je dobio film, po njemu su nazivani parkovi, škole. Tada su se slavila djeca, ali ne ona, da to uslovno tako kažem, koja su bila ‘samo’ žrtve. Ona uz to nije pripadala tom sistemu, partizanskom korpusu”, zaključila je “Gošća dana” Radio Nacionala Martina Bunjac.

U NSK je predstavljena  i njezina knjiga vezana uz razdoblje fašističke tvorevine NDH. Radi se o knjizi “Žene i ustaški pokret: Uključenost, sudjelovanje, nepravda”, a o njoj kao i o Lei Deutch više možete čuti na našem linku.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.