DORH o Zabi: ‘Poduzimamo sve zakonske radnje’

Financijski inspektorat Republike Hrvatske oovog je tjedna donio odluku kojom je Zagrebačka banka d.d. proglašena krivom jer je nadzorom Hrvatske narodne banke utvrđeno da u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019. nije provodila sve potrebne mjere, radnje i postupke propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (ZSPNFT), te joj je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 33.000.000 kuna.

HNB je u utorak priopćio i kako je odluka Financijskog inspektorata donesena i postala pravomoćna dana 30. listopada 2020. N1 se obratio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu s pitanjem ‘je li i što DORH do sada poduzeo što vezano uz slučaj pranje novca u Zagrebačkoj banci’.

Iz Državnog odvjetništva su odgovorili da, sukladno svojim ovlastima i saznanjima kojima raspolaže, poduzimaju zakonom propisane radnje u svrhu provjera svih činjenica i okolnosti u svakom slučaju u kojem postoje sumnje na počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

“S obzirom na zakonsko ograničenje davanja informacija, državno odvjetništvo Vam ne može odgovoriti s više informacija”, stoji u odgovoru koji potpisuje Natalija Slavica, uamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Komentiraj