Dora Maar, Picassova muza i ljubavnica, bila je ‘naše gore list’

Dora Maar, pravim imenom Henriette Theodora Markovitch, rođena je 22. studenog 1907. godine. Bila je francuska slikarica, fotografkinja i pjesnikinja, te poznata Picassova muza koju je portretirao na brojnim portretima tijekom njihove burne ljubavne veze tijekom 1930-ih. Pored tog Dora Maar poznata je i po brojnim foto-portretima Pabla Picassa za vrijeme dok je on slikao svoju čuvenu Guernicu.

Dora Maar (Teodora Marković) bila je kći hrvatskog arhitekta Josipa Markovića, Sisčanina, koji se oženio Francuskinjom Louisom Isevoisin 1903. u crkvi Sv. Jurja na Trsatu. Marković je bio poznati arhitekt koji je izgradio čitave kvartove po Buenos Airesu, tako da im je kći živjela na relaciji Argentina- Francuska.

Dora Maar počela je studirati slikarstvo u Parizu 1927., ali se ubrzo prebacila na fotografiju na École de Photographie de la Ville de Paris. U sljedećih nekoliko godina uspjela se etablirati kao vrsni portretist kruga istaknutih nadrealista, André Breton, Man Ray, Paul Eluard su samo neki od njih, ali i kao dobra umjetnica vještih foto-montaža, portreta, aktova, pejzaža, modnih i reklamnih fotografija i uličnih scena Pariza, Londona i Barcelone.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner