Donosimo pet alternativa Zoomu za videopozive

Autor:

Gabriel Benois on Unsplash

U tijeku pandemije koronavirusa sve više ljudi poseže za aplikacijama za komunikaciju. Za virtualno druženje trenutno je najpopularnija aplikacija Zoom, ali u posljednje se vrijeme poteže pitanje o tome koliko je aplikacija za videokonferencije zapravo sigurna.

Zbog nevjerojatnog porasta broja korisnika sve su jače kritike o načinu na koji u Zoomu koriste osobne podatke. Tvrtka je stoga zaposlila stručnjake za sigurnost i ponudila nadogradnju kako bi se ‘othrvala’ sa svim problemima vezanim za sigurnost.

Ipak, Zoom nije jedina aplikacija za videokomunikaciju s poslovnim partnerima, obitelji i prijateljima. U nastavku Vam donosimo pet alternativa.

Skype

Preko ove su aplikacije mnogi prvi puta naučili o online video razgovorima. Aplikacija je pokrenuta 2000. godine, a kolika joj je popularnost dovoljno govori činjenica da se njeno ime koristi i kao glagol (pretežno u engleskom jeziku). Držala je monopol na videopozive više od desetljeća, a da se pandemija pojavila tada, vjerojatno bi bila najpopularnija.

2011. godine aplikaciju je kupio Microsoft, a popularnost se razlila na druge rivale. Selidba s peer-to-peer usluge na cloud uslugu mnoge je ljude natjerala da potraže alternatoivu. Posljednjih godina Microsoft se fokusirao na svoju aplikaciju Teams, ali Skype i dalje ostaje jedan od favorita za video pozive.

Microsoft Teams

Ova se aplikacija razvila od chata na radnom mjestu pa sve do velike platforme koja podržava video konferencije i PowerPoint prezentacije za do deset tisuća ljudi.

U sebi ima integriran Office 365, pa je dijeljenje dokumenata iz Worda ili Ecxela vrlo jednostavno. Video razgovorima može se odjednom priključiti i do 250 osoba.

Naglašavaju kako je privatnost ‘duboko usađena u njihovu kompaniju i filozofiju’, pa tako i u ovu aplikaciju.

HouseParty

Ova je aplikacija vrlo brzo postala popularna među ljudima koji vole druženje uz igre i zabavu s prijateljima i obitelji.

Aplikacija je besplatna i vrlo ju je jdnostavno koristiti. Nudi veliki izbor interaktivnih igara, koje se mogu igrati u parovima ili grupama – od kvizova do pantomime.

HouseParty se našla u drugačijim problemima od onih s kojima se susreće Zoom, najviše zbog ogromnog porasta korisnika.

U postavkama aplikacije imate opciju ‘sneak in’, koja vam omogućava da otvorite aplikaciju bez da vaši kontakti to primjete, što i nije loše ako vam i nije do druženja.

Signal

Edward Snowden jedan je od mnogih koji ovu apliakciju koriste kako bi sigurno komunicirali online.

Smatra se aplikacijom s najviše privatnosti, a nudi mogućnost enkripcije video poziva. Ipak, zbog nekih ograničenja nije postala popularna kod širokih masa, a jedan od glavnih razloga jest taj što nema opciju grupnih poziva.

Iako ima puno slojeva zaštite, ova je aplikacija vrlo jednostavna i besplatna.

WhatsApp

Ova aplikacija ima više od dvije milijarde korisnika u svijeu i najpopularnija je aplikacija za komunikaciju.

2018. godine predstavili su besplatne videopozive za sve svoje korisnike, pa je postala najočitiji izbor za razgovor s prijateljima i obitelji.

Baš kao i njihove poruke, videopozivi na WhatsAppu imaju eksripciju, a jedini joj je nedostatak što je maksimalni broj sugovornika četiri.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.