Đoković stigao u Beograd, nije izašao pred stotine ljudi koji su ga dočekali; Iz Francuske mu stigao novi šok

Najbolji tenisač svijeta, Novak Đoković vraća se u Srbiju nakon što je deportiran iz Australije.

Nakon što je u nedjelju ujutro sud u Melbourneu odbacio njegovu žalbu na ukidanje vize od strane ministra imigracija, Novak Đoković deportiran je iz Australije.

Najbolji svjetski tenisač prvo je iz Melbournea stigao u Dubai otkud je potom imao let za Beograd gdje je stigao nešto iza 12 sati. Očekivalo se da će se prvi reket svijeta obratiti mnoštvu koje ga je dočekalo ispred aerodroma, no Đoković, izgleda nije bio raspoložen za izjave.

Đoković je napustio aerodrom i zaobišao medije te navijače koji su ostali razočarani kad su čuli tu vijest. Pokušali su ga dozvati skandiranjima, ali već je napustio zračnu luku Nikola Tesla. Navodno se odmah uputio prema svojem stanu u Beogradu.

Šok iz Francuske

A dok se čekalo da Đoković sleti u Beograd, iz Francuske je stigla šokanta vijest za Noleta. Ministrica sporta objavila je novu odluku po kojoj će svi strani sportaši koji se misle natjecati u toj zemlji morati biti cijepljeni što znači da Đoković neće moći igrati na Roland Garrosu u svibnju.

Prema tome, po sadašnjim pravilima ne može igrati niti na jednom Grand Slam turniru u 2022. godini. Može se ili cijepiti ili nadati da će pandemija popustiti, a s njome i mjere u pojedinim zemljama.

Svi sportaši koji dolaze u Francusku kako bi sudjelovali na nekom natjecanju, kao što je skorašnji rugby turnir Šest nacija, morat će biti cijepljeni, javlja u ponedjeljak agencija France Presse pozivajući se na vladine izvore.

Dan nakon što je odlučeno da prvi tenisač svijeta Novak Đoković mora napustiti Australiju jer nije cijepljen, francuska je vlada objavila da COVID potvrda neće biti obavezna samo za amaterske i profesionalne sportaše u Francuskoj nego i za strane sportaše koji dolaze na natjecanja u Francusku.

Prema francuskom zakonu o potvrdi o cijepljenju, kojeg je parlament usvojio u nedjelju, za ulazak na javna mjesta kao što su restorani, kafići, kina i međugradski vlakovi bit će potrebna potvrda o cijepljenju.

“Zakon o potvrdi o cijepljenju će se odnositi na sve koji su gledatelji ili profesionalni sportaši. I to do daljnjega. Što se tiče Roland Garrosa, on je u svibnju. Situacija bi se mogla promijeniti do tada i mi se nadamo da će biti povoljnija. Vidjet ćemo, ali očito nema izuzetaka”, objavilo je francusko ministarstvo sporta.

Nema vize sljedeće tri godine

Australski premijer Scott Morrison ostavio je otvorenom mogućnost da tenisač Novak Đoković sljedeće godine nastupi na Australian Openu, unatoč tome što je deportacijom dobio automatsku trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Teniska superzvijezda Đoković ukrcao se u nedjelju u zrakoplov kako bi otišao iz Australije nakon što je savezni sud potvrdio vladinu odluku o ukidanju njegove vize uz obrazloženje da Đokovićeva odluka da se ne cijepi protiv koronavirusa predstavlja rizik za zemlju.

Po imigracijskom zakonu, Đoković sada ne može dobiti ulaznu vizu sljedeće tri godine, ali ministar za imigraciju može odlučiti suprotno ako postoje za to uvjerljivi razlozi.

Zabrana “se odnosi na razdoblje od tri godine, ali postoji mogućnost za osobu da se vrati u ispravnim okolnostima, i o tome će se tada raspraviti”, rekao je Morrison za 2GB radio u ponedjeljak po lokalnom vremenu, dok je Đoković bio na putu za Dubai.

Srpski igrač se u nedjelju navečer u Melbourneu ukrcao na let Emiratesa za Dubai, samo nekoliko sati nakon presude, rekao je Reutersov svjedok.

Govoreći za Today Show, ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews rekla je da bi se u slučaju nekih uvjerljivih razloga koji se mogu razmotriti trogodišnja zabrana mogla i izmijeniti, “ali to je u ovom trenutku sve hipotetičko”.

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

Đoković je rekao da je izrazito razočaran, ali da će poštivati sudsku odluku.

Komentiraj