Dok država “oteže” s novim mjerama, ugostitelji se pitaju hoće li otpuštati radnike ili naručivati robu?

Unatoč najavi Nacionalnog stožera kako će popis strožih mjera biti objavljen u srijedu, još uvijek nisu poznati detalji novih mjera. Spekulira se o zatvaranju ugostiteljskih objekata i kina, ali nije poznato hoće li se to dogoditi, ili se ide na blaže, selektivno rješenje. Mjere će, najavljeno je, biti predstavljene u četvrtak na sjednici Vlade, a vrijedit će do Božića.

Podsjetimo kako je današnje neobraćanje Nacionalnog stožera objašnjeno dodatnim doradama na užem kabinetu Vlade, a ugostitelji su otezanjem odluke, dodatno zabrinuti i taj potez vlade nazivaju “psihološkim zlostavljanjem, jer kako kažu ne znaju hoće li naručivati robu ili otpuštati radnike.

“Država je pokušala od župana dobiti suglasnost za zatvaranje lokala. Koliko razumijem, mi smo uzburkali vladu s obavijesti da ćemo tražiti obeštećenje, pa oni sad traže župane dozvolu i tako peru ruke prebacujući odgovornost na županije koje bi nas po tome trebale obeštetiti. Ovo što nam rade je psihološko zlostavljanje. U ponedjeljak su jedno najavili, sad drugo i svi samo strepimo, ne znamo hoćemo li zadržati ljude, hoćemo li naručiti robu, ovo je užas”, rekao je za Index Vedran Jakominić, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Ugostitelji u neznanju i iščekivanju 

“Ne znamo ostaju li terase, što da radimo. Ništa ne znamo. Mi smo jučer saznali da idu najstrože mjere ikad, ali se ne zna koje su to, nitko nas nije obavijestio, ovo je stvarno grozno”, rekao je Jakominić.

Država zaboravila poduzetnike i druge troškove, osim plaća radnika

“Imamo kredite, najamnine, moramo plaćati milijun parafiskalnih nameta, moramo plaćati ZAMP-u, Hrvatskim šuma, Hrvatskim vodama, članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori, samo što ne trebamo plaćati za astronaute. Nismo oslobođeni nijednog parafiskalnog nameta. Naša hrana je propala ako ne radimo, a od države nismo dobili nikakvu pomoć, već moramo plaćati državi i akontaciju poreza na dobit. Mi smo jedina europska država koja nijednom kunom nije pomogla poduzetnicima u ovoj krizi”, kazao je Jakominić.

Bez novčanih sredstava slijedi zatvaranje

“Stalno ponavljamo da nam trebaju novci koje možemo posuditi, trebaju nam krediti, komercijalne banke nam ih ne daju, a sasvim je sigurno da ne možemo preživjeti zimu bez sredstava za likvidnost”, kazao je.

“Imamo tri puta veće poreze nego ostale europske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju. Ne razumijem zašto se nas ostavlja da krepamo, dok u javnom sektoru obećavaju povišice i božićnice”, dodao je Jakominić.

Zahtijevaju obeštećenje države

“Idemo na temelju Ustava i zakona tražiti pravedno obeštećenje. Prikupljamo sve dionike iz cijele zemlje koji smatraju da su izgubili dobit u ovoj pandemiji zbog odluka Stožera. Mi smo pristali na sve moguće opcije da ne dođe do zatvaranja, no i dalje nas se mrcvari i reketari, a znanstveno nema nijednog podatka koji ide u korist tome da smo žarišta koronavirusa. Kad ih pitamo na osnovu koje studije su donijeli odluke da se ugostiteljske objekte treba zatvarati, onda šute, ne znaju što reći jer nema nikakve analize ni studije da smo žarišta koronavirusa”, rekao je Medak.

Komentiraj