EPA/CLEMENS BILAN

Dogovor o njemačkoj koaliciji do kraja vikenda

Stranke koje sudjeluju u koalicijskim pregovorima u Njemačkoj nadaju se da će završiti razgovore do sljedećeg vikenda, što bi bio znak da se višemjesečna neizvjesnost bliži kraju.

U zajedničkoj izjavi nakon prvog dana formalnih koalicijskih pregovora u petak, stranke su rekle da je stručnim skupinama cilj unutar sedam dana sastaviti konkretan vladin program za europsku zemlju s najjačim gospodarstvom.

U pregovorima sudjeluju Kršćansko-demokratska unija (CDU), njezina sestrinska stranka Kršćansko-socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

“Od petka do nedjelje (sljedeći tjedan), vodeći pregovarači sastat će se u svrhu finaliziranja pregovora”, rekle su stranke, dodajući da je moguće da traju dva dana više.

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel počeli su koalicijske pregovore sa svojim partnerima socijaldemokratima u petak obećavajući brz napredak  u pregovorima kojima je svrha okončati četveromjesečnu političku neizvjesnost  u najvećoj europskoj ekonomiji.

Četiri mjeseca nakon izbora odlučnost stranaka da što brže završe pregovore znak je da one pokušavaju okončati razdoblje bez vodstva za koje kritičari kažu da samo hrani ekstremnu desnicu.

“Ljudi očekuju da se pomaknemo prema formiranju vlade i zbog toga sam vrlo optimistična i vrlo odlučna”, rekla je Merkel stigavši na pregovore u petak ujutro.

Pregovori sa socijaldemokratima njezina su trenutno jedina mogućnost da osigura četvrti mandat, nakon neuspjeha prijašnjeg pokušaja da uspostavi trostranu koaliciju.

Dok većina stručnjaka očekuje da će pregovori biti uspješni, mnogi su u SPD-u neskloni smatrajući ponavljanje koalicije u najboljem slučaju bolnom žrtvom svoje stranke za stabilnost europskog ekonomskog i političkog diva.

Čelnik Martin Schulz naglasio je njihovu stranačku opću odgovornost.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz izjavio je kako je Europi potrebna nova vlada u Njemačkoj.

”Posebice u svjetlu protekcionističke politike Donalda Trumpa Europi je potrebna jedna snažna proeuropska Njemačka. A to je jedino moguće ako u radu vlade budu sudjelovali socijaldemokrati”, rekao je Schulz.

Komentiraj