Dogovor državu gradi. U Venezueli vlada i oporba potpisale preliminarni sporazum za izlazak zemlje iz krize

Venezuelanska vlada i oporba potpisale su preliminarni sporazum o pronalaženju izlaza iz političke krize u zemlji.

Tijekom razgovora u Meksiku, njih dvoje su objavili zajedničku izjavu u kojoj traže da se milijarde dolara zamrznutih u inozemstvu oslobode kako bi se pomoglo financiranju društvenih projekata.

Dolazi nakon godina neuspjelih pokušaja da se riješi politički zastoj.

Kao odgovor, SAD je rekao da će dopustiti američkoj naftnoj tvrtki Chevron da obnovi neke aktivnosti u Venezueli.

Nakon izbora predsjednika Nicolása Madura 2013., postao je sve autoritarniji.

Njegovo slamanje oporbenih aktivista na kraju je dovelo do toga da je SAD uveo sankcije njegovom režimu i priznao oporbenog vođu Juana Guaidóa za privremenog predsjednika 2019. nakon spornih izbora.

Kriza u Venezueli u 300 riječi

Od tada, nekoliko rundi pregovora usmjerenih na pronalaženje izlaza iz političkog ćorsokaka nisu dovele do rezultata – s posljednjim pregovorima koji su propali prije nešto više od godinu dana.

Ali sada su vlada i oporba – uz pomoć Norveške kao posrednika – sastavili sporazum koji ima za cilj osigurati da milijarde dolara zamrznutih u inozemstvu budu postupno oslobođene od strane fonda kojim upravlja UN, kako bi se upotrijebile za zdravstvo, obrazovanje i pomoć u hrani.

Sredstva su blokirale strane banke zbog navodnih nepravilnosti na izborima 2018.

SAD je pozdravio napredak postignut u subotu, koji ga je opisao kao korak u pravom smjeru.

Također je rečeno da će naftna kompanija Chevron moći nastaviti s nekim aktivnostima u Venezueli, uključujući uvoz venezuelanske sirove nafte u SAD.

Sporazum predstavlja “nadu za cijelu Latinsku Ameriku”, rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard u komentarima na koje se poziva AFP.

BBC-jeva dopisnica iz Južne Amerike Katy Watson upozorava, međutim, da je još rano za pregovore.

Do sada nije postignut napredak u jednom kritičnom pitanju – predsjedničkim izborima 2024. godine.

Venezuelanska oporba poziva na slobodne izbore, dok predsjednik Maduro traži puno priznanje njegove vlasti od SAD-a i europskih zemalja.

Venezuela je godinama uhvaćena u silaznu spiralu s rastućim političkim nezadovoljstvom dodatno potaknutim vrtoglavom hiperinflacijom, restrikcijama struje i nestašicom hrane i lijekova.

Komentiraj