Dodjelom nagrada završen službeni dio 52. Varaždinskih baroknih večeri i predstavljen CD posvećen maestru Kranjčeviću

Autor:

Varaždin, 05.10.2022. - Nakon više od 30 koncerata u šest hrvatskih županija te bogat popratni program, u srijedu je dodjelom festivalskih nagrada završio službeni dio 52. Varaždinskih baroknih večeri kojima je ovogodišnja zemlja partner bila Irska. 
foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Nakon više od 30 koncerata u šest hrvatskih županija te bogat popratni program, u srijedu je dodjelom festivalskih nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završio službeni dio 52. Varaždinskih baroknih večeri kojima je ovogodišnja zemlja partner bila Irska.

Nagrada ‘Ivan Lukačić’ za muzikološki rad i izvođački domet ansambla ove je godine dodijeljena Ansamblu Responsorium za koncert Hrvatska glazbena baština, Sancta Maria, Mater Ecclesiae – Marijanski moteti iz opusa Hieronimus Talonusa Polensisa.

I ove je godine žiri dodijelio dvije nagrade ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju, a laureati su dirigent Anđelko Igrec za koncert J. S. Bach: Muka po Mateju te Camerati Kilkenny za koncert održan 1. listopada 2022. godine u Dvorcu Trakošćan.

Dobitnike nagrada ‘Ivan Lukačić’ i ‘Jurica Murai’ u varaždinskoj Gradskoj vijećnici objavila je Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija u kojem su bili i Tamara Jurkić Sviben, Davor Brđanović, Davor Matačić, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek.

Istaknula je da je žiri već ‘dokazano dobro društvo koje se usklađuje i brzo dolazi do odluka’.

„Bilo je puno koncerata, bilo je puno različitih izvedbenih razina i nije bilo teško izabrati najbolje jer su izronili, isplivali, izašli sa svojom kvalitetom”, kazala je Weber.

Podsjetila je da nije riječ o financijskim nagradama.

„To su u prvom redu nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što ljudima koji interpretiraju baroknu glazbu može nešto značiti kao biografski podatak”, rekla je predsjednica žirija.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da festival desetljećima drži rejting, kontinuitet kvalitete te pojasnio po čemu je ovo ipak bila posebna festivalska godina.

„Imali smo impozantan festival i prekrasnu državu partnera – Republiku Irsku koja nam je prijateljski sklona”, kazao je Bobić te dodao kako su s Irskom pune četiri godine radili na pripremi programskih odrednica te da je stoga ‘uspjeh bio fantastičan’.

„Nikad u povijesti Varaždinskih baroknih večeri nismo imali toliko koncerata koji su ispraćeni stajaćim ovacijama”, rekao je Bobić.

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je da je oduševljen kvalitetom ovogodišnjeg festivala.

„Zahvaljujem svim izvođačima koji su proteklih dana Varaždin učinili prijestolnicom barokne glazbe”, poručio je Bosilj.

Na svečanosti dodjele nagrada predstavljen je i novi nosač zvuka ‘J. S. Bach: Misa u h-molu’, posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.