Dođite u četvrtak na tribinu o tome kako spriječiti nasilje nad ženama

Autor:

13.2.2022., Zagreb - Zagreb i Hrvatska deseti se put ukljucuju u svjetsku kampanju "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama". Aktivistice, umjetnice, zene iz svih dijelova svijeta i muškarci koji su s njima, u zajednickoj borbi protiv nasilja upozorili su zasto nasilje mora prestati. 
 Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

Zoe Sarlija, Pixsell

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u četvrtak organizira tribinu “Zašto nasilje?”, na kojoj će se razgovarati o stigmatizaciji žena koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje, o uzrocima i posljedicama stigmatizacije i o načinu njezina savladavanja.

“Stigmatizacija, osude, predrasude, isključivanja iz životnih i radnih tokova sigurno su značajni uzroci šutnje žena i neprijavljivanja nasilja”, stoji u najavi tribine. “Društvo, umjesto da potiče i razvija sustave koji će zaštititi žene ili im pomoći da progovore o nasilju i ukažu na nasilnike, često dopušta obratnu situaciju – da društveni mehanizam sigurnosti i zaštite destimulira i stigmatizira žrtve nasilja”.

Što se može učiniti da bi sustav i ljudi koji ga čine bili efikasniji, empatičniji, požrtvovni, djelotvorni u suzbijanju nasilja i ohrabrivanju žrtava nasilja, bit će jedna od tema tribine. “Na tribini ćemo čuti iskustva i saznanja o tome što priječi, a što potiče sigurnost žena da se ohrabre u prijavljivanju nasilja i nasilnika. Kako se može prevenirati stigmatizacija žrtava, što treba raditi na osvješćivanju sustava i cijele javnosti? Kako se radi sa žrtvama nasilja, a kakva su iskustva rada s počiniteljima nasilja? Kako educiramo mlade i kakvu edukaciju bi trebali i željeli? Što rade muškarci u borbi za inkluziju žena žrtava nasilja i postizanja rodne ravnopravnosti? Zašto edukacija nije dio obrazovnog kurikuluma, već je isključivo aktivnost nevladinog sektora i udruga? Što radimo na edukaciji medija i informiranju o nasilju, zaštiti žrtava i njihovu ohrabrivanju na prijavljivanju nasilnika? Zašto nemamo medijskih i obrazovnih kampanja na ovom području, odnosno zašto se sustavno ne ulaže u takve kampanje osvješćivanja javnosti, prije svega mladih? Mora li u medijskom prostoru vulgarni i mizogini jezik biti standard izvještavanja o nasilju”, stoji također u najavi.

Na tribini će govoriti Anamarija Droždan Kranjčec, pravnica, voditeljica tima Ženske sobe, Željka Barić, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga” iz Zagreba, Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge Domine – organizacija za promicanje ženskih prava iz Splita, Damir Urban, glazbenik, Stipe Nogalo, sociolog i filozof, edukator mladih u udruzi muškaraca „Status M”, Goga Golik, dizajnerica vizualnih komunikacija i Nataša Vajagić, koordinatorica u Centru za građanske inicijative Poreč, osnivačica i voditeljica FB profila “Seksizam naš svagdašnji” .

Tribina će se održati u četvrtak, 31. ožujka 2022. godine u 18 sati, u Sceni Vidra, Draškovićeva 80 u Zagrebu, a ulaz je besplatan.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.