Dodik: “Zapad je izgubio kompas sankcijama prema Rusiji i odnosom prema Kosovu”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra kako preporuka da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji nije dobra vijest, a da je siguran kako će on nastaviti vladati Republikom Srpskom i učvrstiti status tog entiteta kao samostalne države.

“To nije dobra vijest”, kazao je Dodik danas na konferenciji za medije u Banjoj Luci komentirajući preporuku Europske komisije Vijeću EU da odobri BiH status kandidata za članstvo u Uniji.

Dodik smatra kako je to trik kojim se pokušava legalizirati produžetak mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, što on smatra neprihvatljivim. Također smatra neprihvatljivim najmanje tri od 14 reformskih prioriteta za BiH, koje je Europska komisija definirala još 2019. godine.

Dodik: Zapad je izgubio kompas

Prema njegovoj ocjeni, Zapad je izgubio kompas time što je nametnuo sankcije Rusiji, kao i odnosom prema Kosovu.

“Ne možemo to prihvatiti, ali ni spriječiti, no odmjerit ćemo svoje politike prema tome”, kazao je Dodik, koji je ponovno nazvao RS državom, uz tvrdnju kako je ona među najstabilnijima u regiji, a kaže da joj ostanak u BiH samo stvara probleme.

Najavio je kako će inzistirati da RS što prije dobije natrag sve ovlasti koje su ranije prenesene na razinu BiH, pa tako i od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) preuzeti provedbu budućih izbora.

Kazao je kako svi podaci govore o tome da je njegova pobjeda na izborima za predsjednika RS-a nedvojbena te da je to potvrdilo i ponovno prebrojavanje glasova, baš kao i činjenicu da će entitetom nastaviti vladati koalicija koju je do sada predvodio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik tvrdi da će u centru Banje Luke okupiti 25.000 ljudi

Najavio je kako će osigurati da sadašnji saziv entitetskog parlamenta prije isteka mandata 2. studenoga usvoji proračun za narednu godinu iako je uobičajeno da proračun predlažu i usvajaju nova vlada i parlament, koji trebaju biti uspostavljeni na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

“To je potpuno zakonito”, ustvrdio je Dodik navodeći kako time želi spriječiti pokušaj blokade uspostave nove vlasti u RS-u, odnosno očekivanu opstrukciju oporbe.

Dodik je pozvao sve svoje pristalice da dođu u Banju Luku na provladin skup u utorak kako bi na taj način zaštitili rezultate izbora, koje, po njegovu sudu, pokušavaju dovesti u pitanje muslimani i otuđeni Srbi. Kazao je kako očekuje da će se u središtu Banje Luke na njegov poziv okupiti najmanje 25 tisuća ljudi, čime će poslati jasnu poruku.

Komentiraj