DODIK ‘Uvjetovanje SDA odgovorno za blokadu vlasti’

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, koji je i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izrazio je u nedjelju u Mostaru sumnju da će se vlast u BiH ustrojiti tijekom listopada, više od godinu dana nakon izbora, tvrdeći da je zbog uvjetovanja bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bosna i Hercegovina izgubila prigodu da dobije pozivnicu za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Bošnjački lider, čelnik SDA Bakir Izetbegović u subotu je izjavio kako vjeruje da će se tijekom listopada ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH tvrdeći da se približavaju stajališta s vodećom srpskom strankom SNSD-om oko dostave Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO savezu. Istodobno je ustvrdio kako će hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odustati od izmjene Izbornog zakona kako bi osigurali jednakopravnost.

“Bakir (Izetbegović) i njegove priče i termini… Zamislite kakva je to ozbiljnost kad on jučer dolazi na sastanak na kojemu kaže da vjeruje kako će se normalizirati odnosi, a ima samo jedan zahtjev da Hrvati odustanu od promjene Izbornog zakona, što je suštinski jedina stvar koju traže”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Pri tome je optužio SDA za blokadu uspostave vlasti u BiH, kao i približavanja te zemlje Europskoj uniji. “Mi smo spremni da to učinimo (uspostava vlasti) odmah zarad dobrih kretanja prema EU. To je, naravno, izgubljeno. Izgubljen je tajming, koji je važan, kako u životu, tako i u politici”, rekao je Dodik.

Ovoga tjedna vodeći europski dužnosnici pozvali su na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a postojale su neslužbene tvrdnje u medijima u BiH kako bi se i ta zemlja mogla naći na tome popisu ukoliko ustroji vlast.

Dodik je rekao kako se potezima SDA oteže uspostava vlasti, te da sporazum koji je potpisao zajedno s Izetbegovićem i čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem početkom kolovoza prestao važiti početkom rujna.

„Kako će se realizirati nešto od čega je prošlo već više od mjesec dana. Zanimljivo, Bakir Izetbegović zabavlja ovaj narod”, rekao je Dodik.

Komentiraj