HINA

Dodik protiv članstva u NATO-u, ne želi granicu na Drini

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako Srbi neće podržati pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u slijedeći tako stajalište službenog Beograda o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

“Ne želimo granicu na Drini. Oružane snage BiH su uključene i u neke međunarodne operacije NATO-a, ali to ne znači da mi trebamo biti članica tog saveza”, rekao je Dodik u Bosanskoj Gradiški.
Kazao je kako se srpska strana protivi članstvu jer je “NATO tijekom rata u BiH bombardirao Srbe” te da je ta vojna organizacija “odlučila o rezultatima rata”.
Vlasti Republike Srpske uputile su novi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kome se navodi kako se zauzimaju za vojnu neutralnost entiteta, čime se praktično osporava i približavanje BiH Sjevernoatlantskom savezu.
Dodik je dodao kako srpska strana zbog takvog stajališta ne treba biti kažnjena.
“Takav naš stav je sasvim legitiman i smatramo da zbog toga ne trebamo biti kažnjeni, već uvažavani”, rekao je Dodik.
Po njegovim riječima BiH s NATO-om može surađivati na pojedinačnim projektima.
Sjevernoatlantski savez odobrio je BiH aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) ukoliko preda dokument Godišnji nacionalni pregled (ANP) u kojemu se definiraju političke, sigurnosne i ekonomske smjernice djelovanja. Taj dokument vijeće ministara ne može usvojiti zbog protivljenja srpskih predstavnika.
Hrvatska i bošnjačka strana podupiru približavanje zemlje NATO-u.

Komentiraj