Dodik objavio da dolazi na saslušanje. Jedan od odvjetnika: “To je kao tužiti patrijarha što nas je krstio”

Autor:

29.11.2023., Palata Republike, Banja Luka (BiH) – Predsjednik RS Milorad Dodik odrzao pres konferenciju na kojoj je govorio o ministru obrane BiH Zukanu Helezu, postojanju paradzemata u BiH, predstojecem putu u Moskvu, kao i ocjeni Ustavnog suda RS da entitetski Ustav ne predvidja intervenciju visokog predstavnika u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik bosanskohercegovačkog kantona Republika Srpska, Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine i sa svojim pravnim timom prisustvovati glavnom saslušanju, potvrdio je za RTRS odvjetnik Goran Bubić.

Bubić je rekao da se Sud još nije oglasio o jučerašnjem zahtjevu obrane da sudski postupak protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bude premješten u banjalučki Osnovni sud.

Osim odvjetnika Bubića, glavnom saslušanju prisustvovat će i članovi šireg tima za obranu, među kojima su odvjetnici Goran Petronijević i Anto Nobilo.

Petronijević je u izjavi za Tanjug istaknuo da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava također biti u sudnici i javnosti objasniti regularnost ovog postupka.

“To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemjerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu potpisati akt donesen u parlamentu”, kaže Petronijević.

Da Dodik nije postupio po odluci NSRS, Petronijević kaže da bi to bilo kršenje Ustava i prijetila bi mu zatvorska kazna do 12 godina. On pojašnjava da iza svega stoje napadi na Republiku Srpsku i njenu imovinu, a sve je uslijedilo, navodi RTRS, nakon neslaganja s odlukom da određena svojinska prava RS pređu i na Federaciju BiH. Riječ je o pravu na vlasništvo nad šumama te nad prostorima na kojima se nalaze vojarne, prenosi Avaz.

OZNAKE: Milorad Dodik, BiH, sud, RS

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.