Dodik i dalje po svom: Upisao državnu imovinu na Doboj. Odmah reagirali iz Schmidtova ureda

Autor:

05.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Vlada Republike Srpske Gradu Doboju prenijela je vlasništvo nad vojnim objektom koji je upisan kao državna imovina. Odmah su reagirali iz Ureda visokog predstavnika. Ističu da će međunarodna zajednica s dužnom pažnjom pratiti taj i slične slučajeve.

U pitanju je 300.000 četvornih metara na lokalitetu Putnikovo brdo. Iz OHR-a su ponovno pozvali ponovo političke stranke da usvoje državni zakon o raspodjeli državne imovine, koji bi bio u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH, no nisu odgovorili na pitanje hoće li OHR, kao jamac očuvanja Daytonskog sporazuma, čiji je dio i Ustav BiH, poduzeti konkretne poteze u ovom slučaju.

Iz ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta poručili su kako je usvajanje državnog zakona jedini način da se osigura pravna sigurnost i iskoristi ekonomski potencijal te imovine. Naglasili su i da nitko ne bi trebao dovoditi u pitanje vladavinu prava.

Tamošnji mediji navode kako je posljednja odluka službeno donesena kako bi se omogućile investicije koje Doboj planira, ali je ona u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da će taj entitet učiniti sve da svu imovinu vrati u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini.

Posljednji takav zakon usvojila je Narodna skupština RS, a na dan stupanja na snagu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt suspendirao taj zakon, nakon čega je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru zabrane primjene zakona do konačne odluke u meritumu, podsjeća Avaz te ističe kako su članovi Predsjedništva BiH, državni poslanici i delegati podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti jer o državnoj imovini može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH.

Ustavni sud BiH već u prethodnih šest predmeta presudio je da Narodna skupština entiteta RS nema ustavne nadležnosti da bi raspravljala o državnoj imovini, jer je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.