DOČEKAO POMPEA Kim “Vrlo lijep dan”

epa

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u nedjelju, nakon dvosatnog razgovora sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u Pjongjangu, da dvije strane nastavljaju ostvarivati napredak u denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Netom nakon što je doputovao u Južnu Koreju, Pompeo je na Twitteru objavio fotografiju kako hoda uz Kima i napisao: “Dobar pojet Pyongyangu gdje sam se sastao s predsjednikom Kimom. Nastavljamo ostvarivati napredak  u realizaciji sporazuma postignutog na summitu u Singapuru. Hvala vam što ste ugostili mene i moj tim”.

Kim i Pompeo razgovarali su oko dva sata, a bili su i na ručku u Paekhwawonu, Vrtu sa 100 cvjetova, prestižnoj državnoj rezidenciji za strane goste.

“Ovo je vrlo lijepi dan koji obećava dobru budućnost za obje zemlje”, kazao je Kim preko prevoditelja na ručku s Pompeom.

Kratki posjet, četvrti od ožujka, bio je prvo planiran za kolovoz, ali je otkazan u posljednji tren zbog, kako je objasnio predsjednik Donald Trump, izostanka napretka u denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

 

Kim je u lipnju na povijesnom summitu s Trumpom u Singapuru obećao da će raditi na denuklearizaciji, ali kada je riječi trebalo pretvoriti u djela nije ispunio očekivanja Washingtona.

SAD traži da se Pjongjang odrekne svog nuklearnog arsenala i prijavi sva nuklearna i raketna postrojenja.

Američki dužnosnik u pratnji Pompea je kazao da je ovaj posljednji posjet bio “bolji nego prethodni”, ali da će “trebati puno vremena da se ostvari željeni cilj”.

Komentiraj