Dobronić u ponedjeljak s predsjednicima sudova, raspravljat će o štrajku pravosudnih djelatnika

Autor:

07.03.2023., Zagreb - U Saboru je pocela 51. sjednica Odbora za pravosudje na kojoj predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronic podnosi izvjesce o stanju sudbene vlasti. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić zakazao je za ponedjeljak, 17. srpnja u podne, sastanak s predsjednicima županijskih i visokih sudova na kojem će se raspravljati o radu sudova za vrijeme štrajka pravosudnih djelatnika.

Najviši sud je izvijestio da će o zaključcima donesenim na sastanku javnost biti pravodobno izvještena.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na Vladinoj je sjednici u četvrtak naveo da će se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, dok su u štrajku, za cijelo vremensko razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja.

Dvjestotinjak pravosudnih djelatnika koji štrajkaju u četvrtak je u povorci i uz zviždanje prošlo pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o umanjenju njihovih plaća i dodataka za vrijeme štrajka,

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila je da se štrajk nastavlja i po cijenu neplaćanja dana provedenih u štrajku, jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija Vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.