Dobre vijesti iz laboratorija: Pfizer cjepivo učinkovito protiv 16 mutiranih sojeva

Prva ispitivanja cjepiva Pfizera i BioNTecha pokazuju da bi ovo cjepivo protiv covida-19 trebalo biti učinkovito i protiv niza do sada otkrivenih sojeva SARS-CoV-2 s mutacijama, prenosi N1.

BioRxiv je objavio preliminarni izvještaj studije Pfizera da je cjepivo učinkovito i protiv mutiranog soja koronavirusa otkrivenog u Engleskoj i protiv mutiranog soja iz Južnoafričke Republike. Njemački SPIEGEL online (SPON) ipak navodi da, unatoč tome što je utvrđena najvjerojatnija učinkovitost tog cjepiva protiv 16 različitih mutiranih sojeva, rezultati još nisu konačni, jer još nisu ispitane sve do danas otkrivene mutacije izvornog virusa koji je prouzročio pandemiju.

Najnovije mutacije zabrinule su znanstvenike zato što je, u slučaju soja otkrivenog u Engleskoj, riječ o mutaciji na spike-proteinu, onom koji virusu omogućava ulazak u stanicu, te se pretpostavlja da bi taj soj bio zarazniji, odnosno da bi se virus širio brže nego ranije. Pojedina nova istraživanja idu u tom smjeru, a najnoviji rezultati idu u prilog tezi da bi se povećana zaraznost mogla odnositi i na djecu.

Da bi postojeća cjepiva, koja su proizvedena mRNA tehnologijom bila učinkovita i protiv mutiranih sojeva na spike-proteinu, u nekoliko su navrata navodili stručnjaci koji su gostovali u programu N1. Stručnjaci su tumačili da se mutacija odnosi na tek mali dio proteina, a da su cjepiva tako dizajnirana da ciljaju detektiranje virusa niz cijeli lanac dotičnog proteina.

Povodom objave preliminarnih rezultata Pfizerovog istraživanja, virolog Marco Binder s Njemačkog centra za istraživanje raka u Heidelbergu objavio je na Twitteru:

“To je dobra vijest, čak i pored toga što je do sada riječ samo o izvještaju proizvođača, koji nije nezavisno potvrđen.”

Cjepivo su testirali pomoću uzoraka krvi 20 osoba koje su ga primile u fazi kliničkih istraživanja. Ispostavilo se da su antitijela na SARS-CoV-2 što su se razvila u njihovim organizmima i koja su otkrivena u njihovim uzorcima krvi, bila kadra otkriti i ciljati nove sojeve virusa u laboratorijskim uvjetima.

“Do sada smo testirali 16 različitih mutacija, od kojih niti jedna nije pokazala bitnije razlike u djelovanju. To je dobra vijest”, prenio je SPON izjavu voditelja istraživanja u Pfizeru Philipa Dormitzera koji je dodao: “No, to ne znači da se neće pokazati učinkovito i na 17. soj.”

Nešto oprezniji su, međutim, istraživači oko Jessea Blooma s Instituta za rak Fred Hutchinson u Seattleu, koji su u istraživnaju koje je također još pred neovisnim potvrđivanjem, da djelovanje neutralizirajućih antitijela slabi kod soja virusa s mutacijom E484K.

Mutirani soj iz Engleske nosi mutaciju B117. Bloom je na Twitteru objavio da su mutacije razlog za zabrinutost, ali i to da njegovo istraživanje pokazuje da je određena učinkovitost cjepiva ostala čak i kod tog soja.

Komentiraj