Dobra vijest: Raste iznos neoporezivih primitaka

Autor:

08.02.2023. Osijek - Od 01.sjecnja 2023 godine euro je nova sluzbena valuta u Republici Hrvatskoj. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Od 1. siječnja raste iznos neoporezivih primanja koja poslodavci mogu isplatiti radnicima. Tako se, primjerice, neoporezivi iznos božićnica i naknada za godišnji odmor povećava na 700 eura, nagrade za radnike na 1.120, za troškove prehrane na 1.200 eura, dnevnice za službena putovanja u zemlji na 30 eura, a za korištenje službenim automobilom na 50 centi po kilometru. Uz to, rastu i potpore zbog invalidnosti, otpremnine pri odlasku u mirovinu i nagrade za staž.

Od 1. siječnja poslodavci mogu isplaćivati zaposlenicima veće naknade, dnevnice, nagrade, otpremnine. Tim potezom Vlada je htjela pratiti aktualnu situaciju na tržištu, kaže ministar financija.

“Htjeli smo na taj način omogućiti poslodavcima da svojim djelatnicima  isplaćuju povećane iznose neoporezivih primitaka kako bi povećali životni standard građana, s obzirom da se još uvijek suočavamo s inflatornim pritiscima koji nisu beznačajni iako inflacija u velikoj mjeri usporava, i na taj način dati jedan dodatni doprinos i motivirati ih da dodatno nagrađuju svoje djelatnike”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Porezna stručnjakinja taj Vladin potez smatra pozitivnim.

“Kome ide više na ruku – mislim i jednima i drugima, naravno da poslodavci to koriste kako bi nagradili svoje zaposlenike neoporezivo, što znači da im mogu isplatiti bez plaćanja dodatnog doprinosa i poreza”, rekla je Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore.

“Znači ovo je još jedna dodatna mogućnost nagrađivanja radnika kako bi mi svi bili konkurentniji zapadnom tržištu, a i konkurentniji na domaćem tržištu”, rekao je obrtnik i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

“To je situacija dobra za zaposlenike, ali koja je dobra i za poslodavca, a hvala Bogu – država se odrekla jednog dijela svojih primanja“, nadovezao se vlasnik tvrtke OMP Vladimir Pleško.

No povećanje neoporezivih primitaka ne znači previše zaposlenicima sa srednjim i visokim plaćama – napominju u HUP-u.

“Ono što Hrvatska treba napraviti po pitanju srednjih odnosno visokih plaća – tu bi trebalo nastaviti s poreznim rasterećenjem”, ustvrdio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

Postoje loše strane

I u sindikatima upozoravaju – povećanja neoporezivih primitaka imaju i loše strane.

“To je doista potrebno jer ljudi traže bilo što da mogu preživjeti, ali to smanjuje njihov pritisak na sam rast plaća, a s druge strane, jednog dana kad odlaze u mirovinu, to im nedostaje u mirovinskoj osnovici”, upozorio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Isplata neoporezivih primitaka, napominje Sever, nije obvezujuća za poslodavca. Tako čak ni isplata dnevnica za službena putovanja nije, nažalost, zakonom propisana, javlja HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.