Sanjin Kaštelan, Ana Mikin

Dobra hrana – vrijeme je za razgovor o održivosti prehrambenog sustava

Dobra hrana, permakultura, održivost i bioraznolikost glavne su teme nadolazeće konferencije ‘Naša dobra hrana’ koja će se u subotu, 13. listopada,  s početkom u 10 sati održati u zagrebačkom Kinu Tuškanac.

Predavanja u sklopu konferencije ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) istraživat će održivije oblike proizvodnje hrane, pravednije sustave distribucije, ekološke trendove u vrtlarstvu, održanje genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena i pitanje klimatskih promjena.

FOTO: Ana Mikin

O tim važnim temama s publikom će popričati gostujući predavači: Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica knjige Zeleni kvadrat – zdravlje iz organskog vrta te urednica i voditeljica TV emisije Vrtlarica; Emil Platzer, projektni menadžer Arche Noah – austrijskog društva za očuvanje raznolikosti sjemena i usjeva te Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica i istraživačica, dok će Sendy Osmičević iz ZMAG-a predstaviti projekt Društvena banka sjemena.

Uz razgovore o održivosti prehrambenog sustava, posebna pažnja bit će posvećena i upoznavanju publike s novom EU regulativom za ekološku proizvodnju sjemena koja od siječnja 2021. godine donosi nove mogućnosti za ekološke poljoprivrednike, uzgajivače i sjemenare.

FOTO: Sanjin Kaštelan

“Održivi i pravedni prehrambeni sustav ne postoji bez onih koji proizvode hranu čuvajući naš okoliš i naše zdravlje, jačajući lokalnu ekonomiju i život u zajednici. Odnos prema proizvođačima hrane temelj je pokreta prehrambenog suvereniteta i agroekologije koje zagovoramo na konferenciji ‘Naša dobra hrana’ i u radu udruge ZMAG. U Hrvatskoj koja je obilježena masovnim iseljavanjem i odumiranjem ruralnih podučja, nedostatkom znanja i radne snage u proizvodnji hrane, zagađenim i slabim tlom, potporama velikim proizvođačima kroz subvencije i monopol na tržištu, sveprisutnom nezdravom hranom na policama, vrtićima i školama, ekološki proizvođači hrane centar su naše solidarnosti i jačanja održivosti”, najavio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Konferenciju će pratiti i dodatni program koji uključuje razmjenu sjemena, projekciju dokumentarnog filma ‘Sjeme: neispričana priča’ i stručnu radionicu ‘Plodnost tla’.

FOTO: Sanjin Kaštelan

Komentiraj