Do početka škole ostalo je pet dana, a ministrica Divjak još nije odobrila razrede za djecu s teškoćama

Samo pet dana prije početka nove školske godine, 36 razreda za učenike s posebnim potrebama još nema odobrenje, piše u srijedu Jutarnji list.

Za novu školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja primilo je više od 4542 zahtjeva za odobravanjem pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Zahtjeve su uputili osnivači škola te dio udruge. Iako nova školska godina počinje u ponedjeljak, postupak izdavanja suglasnosti još nije završen, unatoč požurnicama koje Ministarstvu šalju pojedini osnivači škola, kao i molbama roditelja.

Škole čekaju odobrenja za početak rada posebnih razreda za djecu s teškoćama. Ukupno, na razini Hrvatske, takvih je zahtjeva predano za 36 razreda.

Riječ je o razredima za učenike s lakšim i umjerenim intelektualnim teškoćama, intelektualnim teškoćama, kao i učenike s teškoćama koji ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Takvi su razredi mali, broje od troje do najviše osmero učenika, piše Jutarnji.

Grad Zagreb od Ministarstva je još u veljači zatražio suglasnosti za pomoćnike u nastavi za 388 učenika s teškoćama. Do mjeseca lipnja Ministarstvo im je izdalo suglasnost za 59 učenika, odnosno za samo 15-ak posto zahtjeva. Stoga im je Ured posla požurnicu u kojoj prozivaju Ministarstvo zbog tromosti.

Komentiraj