Do kraja petka građani su upisali 580 milijuna eura državnih obveznica

Autor:

23.02.2023., Zagreb, Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje su ponudjene gradjanima. Upis pocinje u srijedu i trajat ce tjedan dana u poslovnicama banaka koje sudjeluju u tom postupku. Najmanji ulog je 500 eura, a rok dospijeca dvije godine. Kamatna stopa je 3,25 posto. Prvim tzv. narodnim obveznicama u novijoj hrvatskoj povijesti Vlada zeli prikupiti milijardu eura Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Čak 580 milijuna eura državnih obveznica upisali su građani u tri dana – do kraja radnog vremena banaka u petak, izjavio je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije Petar Šimić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za poduzetništvo.

“To je dokaz da smo dobro procijenili da će interes građana biti velik i uvjeren sam da će do srijede građani upisati čitav predviđeni iznos od milijardu eura, kao i da će uskoro ministar financija Primorac donijeti odluku o proširenju alokacije”, izjavio je Šimić za TNT.

Na pitanje smatra li da će država ponuditi više obveznica već u ovom krugu izdanja, Šimić odgovara negativno, ali smatra da će država vrlo skoro pokrenuti novo izdanje tzv. narodnih obveznica.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić replicirao je Šimiću i uvjeren je kako država neće ići u novi veći iznos narodne obveznice jer bi to bio udar na banke.

“S milijardom se možeš zaigrati, ali kada bi se izdalo 10 milijardi državnih obveznica za građane, to bi automatski značilo da banke idu u dizanje pasivne i aktivne kamatne stope i u konačnici za potrošače sve bi bilo skuplje”, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.