Dječak preminuo nakon što su ga s Hitne u Metkoviću više puta poslali kući

Tino Juric/PIXSELL

Smrt dječaka iz Metkovića, kojeg je otac više puta vodio na Hitnu, a oni ga vraćali doma, uzrokovala je kombinacija streptokoka i virusa gripe A, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija.

Prema informacijama kojima raspolažu, iz nalaza brisa nosa i grla dječaka dokazano je postojanje virusa H1N1, koji je omogućio streptokoku da napadne dječakov organizam.

“Dijete je u izuzetno teškom stanju opasnom po život, priključen na respirator dopremljen iz Metkovića u KBC Split”, izjavio je prof. dr.Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, koji tvrdi da su liječnici učinili sve što je bilo u njihovoj moći.

“Nažalost nismo mu mogli spasiti život. Radilo se o multiorganskom zatajenju. Njega je nažalost “napao” virus i bakterija i vrlo vjerojatno je virus uradio put bakteriji koja je napala cijeli organizam”, kazao je prof. dr. Saraga, koji je potvrdio da je za dječaka smrtonosan bio streptokok.

“Radilo se o vrlo opasnoj kombinaciji virusa i bakterije. Sepsa je inače stanje koje može izazvati smrt u samo nekoliko sati. Kod fudroajantne sepse, odnosno tzv. brze sepse koja ide strahovito brzo teško se organizam može obraniti. Neki će se organizam uspjeti izboriti za život, a neki neće. Mi smo kod dječaka upotrijebili sve poznate i najmodernije metode liječenja”, poručio je liječnik.

Šefica Hitne pomoći u Metkoviću, Marijana Matić s druge strane tvrdi da struka nije pogriješila, iako je dječak više puta s Hitne pomoći u Metkoviću poslan kući.

“Dijete je umrlo od streptokokne sepse i tu medicina ništa nije mogla učiniti. Hitna medicinska pomoć u Metkoviću je napravila sve u okvirima medicinske struke. Da je bilo ikakve sumnje dijete bi bilo upućeno u bolnicu. Kod sepse je uvijek loša prognoza i neizvjestan ishod”, zaključila je doktorica Matić.

Komentiraj