DIVJAK “Uskoro će se razgovarati i o koeficijentima”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da će u sljedećih nekoliko dana doći do razgovora i o koeficijentima u obrazovnom sustavu te je apelirala na premijera Andreja Plenkovića da to bude što prije.

“Ova situacija u kojoj smo sada sigurno nije dobra i očekujem da do razgovora dođe brzo i da se razgovara konkretno s prosvjetnim sindikatima i da se dođe kompromisno s nekim rješenjem koji će dovesti do razrješenja situacije”, kazala je Divjak uoči pregovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi u Ministarstvu rada.

Treba, ističe, na neki način ipak razgovarati o tome da se vidi koji je to rok, što će biti u međuvremenu, kako će se nastaviti rad i postoji li kompromisna ponuda u međuvremenu do donošenja nove uredbe o koeficijentima. “Do tog razgovora mora doći, tu nema alternative”, naglasila je.

Divjak je ustvrdila da ministar financija Zdravko Marić “očito nema mandat da o tome razgovara prije nego se dogovori ponuda, a to isto vrijedi i za ostale članove Vlade”.

Apelirala je na sindikate i članove Vlade, posebno premijera da do tog razgovora čim prije dođe. “Tu govorimo isključivo o tome kakva će biti budućnost obrazovnog sustava i moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima”, poručila je ministrica obrazovanja.

Vezano za HNS-ovu prijetnju da neće podržati proračun ako se u njemu ne donese rješenje za plaće u obrazovnom sustavu, Divjak je rekla da ne želi ulaziti u stranačke odnose.

“Neću ulaziti u stranačke odnose, s obzirom da nije moja zadaća s te pozicije govoriti. Govorim s pozicije sustava i reforme sustava. Reforma je u svim školama, složenost poslova se povećala, a dio strategije i je usklađivanje plaća prosvjetara s prosječnom plaćom za visoku stručnu spremu javnih službenika”, kazala je.

“HNS je u Vladu ušao na temi obrazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata”, poručila je Divjak.

Istaknula je kako će se razgovor o koeficijentima dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

Vezano za nadoknadu nastave zbog štrajka koji je u svom trećem tjednu, Divjak je rekla da će škole dobiti naputak.

“Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali s obzirom da sada ulazimo u četvrti krug, gdje se pojavljuje četvrti dan onda ćemo dati nekoliko alternativnih prijedloga, ali na kraju, to ovisi i o tome koji je od ona tri školska kalendara škola izabrala”, kazala je.

Potvrdila je i da je jedan od načina  da se nadoknadi nastava produžetak školske godine

“Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini”, rekla je Divjak.

Komentiraj