DIVJAK NAJAVILA RAZGOVOR HNS-A S PREMIJEROM: “To je vrlo ozbiljna tema”

Hrvatska narodna stranka sinoć je najavila kako će izaći iz koalicije ne dobiju li prosvjetni radnici povišice. Dvoje ministara iz kvote HNS-a, Blaženka Divjak i Predrag Štromar, na jutrošnju su sjednicu vlade stigli s kišobranima na kojima piše ‘Škola za život’.

“Radi se o ozbiljnoj temi, jer ja osobno, a naravno u tom procesu sam imala podršku HNS-a da se reforme u znanosti i obrazovanja rade, ja sam oko toga ozbiljna, a očito je ozbiljan i HNS. Sada slijede razgovori koji moraju biti, jer su povećanja plaća učiteljima i nastavnicima dio reformskih procesa, tako je napisano i u strategiji”, rekla je Divjak novinarima ispred zgrade Vlade.

Rekla je da će o tome razgovarati i s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim će razgovarati i HNS. “To je vrlo ozbiljna tema i na njoj se ne može solirati”, rekla je Divjak.

Upitana što bi mogle biti posljedice ukoliko Plenković ne prihvati njihove zahtjeve, Divjak je rekla: “Koje su posljedice? Da ne priznamo da su učitelji ti koji su nositelji reforme, da ne priznamo da su oni ti koji su važni ne samo u ovom reformskom procesu, nego ukupno za razvoj države. Ako to promašimo, znači da su to posljedice.”

Na pitanje o njenoj eventualnoj smjeni, Divjak kaže kako nije karijerno vezana uz politiku. Ponovila je da učitelji i nastavnici imaju ustavno pravo na štrajk, ali da se treba brinuti i o sigurnosti učenika. “Zato je moj naputak da vrata škola trebaju biti otvorena i da su ravnatelji ti koji moraju u suradnji s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kad se štrajka”, rekla je ministrica.

Što se tiče izjava Milana Bandića da će u Zagrebu povećati plaće učiteljima 17 posto, Divjak je rekla da je teško komentirati gradonačelnika koji malo poznaje sustav, ali da je dobro što je prepoznao da se plaće treba povećati.

Štromar je, pak, rekao kako su na redu učitelji. “Mi smo donijeli neke konkretne odluke na našim tijelima i njih ćemo se držati”, rekao je Štromar.

Komentiraj