Direktor ogranka WHO-a za Europu poručio da bi se trebalo nastaviti koristiti AstraZenecom

Hans Kluge, direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, izjavio je u četvrtak da koristi cjepiva protiv covida-19 AstraZenece premašuju moguće rizike i zemlje diljem Europe bi ga trebale nastaviti koristiti kako bi spasili živote.

Kluge je istaknuo da europska medicinska regulatorna tijela istražuju manji broj slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u nekim europskim zemljama, zbog čega je više članica EU-a privremeno prekinulo upotrebu cjepiva spomenutog proizvođača. Dodao je da u ovom trenutku znamo da koristi cjepiva AstraZenece premašuju njegove rizike te bi se trebalo nastaviti koristiti kako bismo spasili živote.

Cijepljenje AstraZenecom dosad je obustavilo 13 zemalja Europske unije. “Moramo ponovo vratiti povjerenje, ako je izgubljeno potrebno ga je obnoviti, posebice što se tiče AstraZenece”, poručio je Kluge dodajući da se povjerenje vraća – transparentnošću, empatijom i kompetentnošću.

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi u četvrtak donijeti procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva AstraZenece protiv covida-19, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Sve su oči uprte u regulatora Europske unije, mora donijeti odluku o cjepivu AstraZenece

Komentiraj