Direktor IAEA-a: “Iranski nuklearni pregovori obilježeni iskrenošću i suradnjom”

Autor:

epa10500761 A handout picture made available by Iran Atomic Energy Organisation office (aeoi) shows, the Head of Iran Atomic Energy Organization Mohammad Eslami (R) talks with Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Mariano Grossi (L), in Tehran, Iran, 03 March 2023. Grossi is in Tehran to meet with Iranian officials over Iran's dispute nuclear programm.  EPA/AEOI /HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/AEOI /HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U nuklearnim pregovorima s Iranom prevladava atmosfera suradnje, rekao je Rafael Grossi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je otputovao u petak u Teheran nakon otkrića visoko obogaćenog uranija u Islamskoj Republici.

Grossi je opisao pregovore s vladinim predstavnicima kao “atmosferu rada, iskrenosti i suradnje”. Dijalog se nastavlja, rekao je Grossi na konferenciji za novinare s voditeljem iranskoga nuklearnog programa Mohamadom Eslamijem u subotu u Teherenu.

Eslami je rekao da je razrađen plan s IAEA-om da se riješe otvorena pitanja.”Nadamo se da će Grossijev posjet voditi profesionalnoj suradnji u budućnosti”, rekao je Eslami. Također je najavio međunarodnu nuklearnu konferenciju u Teheranu. Eslami je naglasio da Iran ne obogaćuje uranij iznad razine čistoće od 60 posto.

Zapadni diplomati rekli su da Grossi želi pregovarati o intenzivnijim inspekcijama IAEA u nuklearnim postrojenjima, nakon što je Teheran nedavno povećao obogaćivanje uranija. SAD i Izrael nedavno su izrazili zabrinutost da bi Iran mogao koristiti uranij da razvije i izgradi nuklearno oružje.

Grossi je izvijestio u utorak da su inspektori IAEA pronašli tragove uranija s razinom čistoće nešto ispod 84 posto u postrojenju u Fordu. Za nuklearno oružje potrebna je razina čistoće oko 90 posto.

IAEA želi razjasniti je li visok stupanj obogaćenosti namjerno postignut ili je nenamjerno odstupanje, kao što tvrde iranski predstavnici. Prema informaciji iz Teherana, osim inspekcija, pregovara se i o sporu oko još nerazjašnjenog porijekla tragova radioaktivnog materijala na trima lokacijama u Iranu. Iransko političko vodstvo zahtijeva da se razmirice izglade.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.