DIP predstavlja valjane izborne liste: najmlađa kandidatkinja ima 18, najstariji kandidat 91 godinu

Danas službeno počinje predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa na konfereniji za novinare izvijestio je da su zaprimljene ukupno 192 liste. 95 je stranačkih, 92 koalicijske i 5 neovisnih

Liste će biti objavljene tijekom poslijepodneva, a potom kreće rok od 48 sati za eventualne prigovore.

Na listama je ukupno 58 posto muškaraca, a prosječna dob kandidata 48,6 godina. Najmlađa kandidatkinja je 2002. godište, a najstariji kandidat ima 91 godinu.

Od 192 liste 39 ne zadovoljavaju kvote ravnoteže prema spolu. Kako je rekao Sessa, na 37 su podzatupljene žene, a na dvije muškarci. Predsjednik DIP-a je najavio da će obavijestiti DORH o pokretanju prekršajnih postupaka. Rekao je da zasad nema nijedne zemlje u svijetu koja nije dopustila izbore.

Također je podsjetio je da 24. lipnja istječe rok za provjeru podataka u registru birača, te da do tada treba prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta na dan izbora.

Brojne novinare zanimalo je što je s epidemiološkim mjerama. “Spremni smo za najcrnji scenarij, za najgoru epidemiološku situaciju, ali se nadamo da do toga neće doći”, rekao je Sessa.

Još uvijek čekaju upute HZJZ-a, ali Sessa kaže da će se i ljudima u samoizolaciji omogućiti glasanje. Objasnio je da će članovi biračkih odbora otići do te osobe. ”Doći će kao poštar ili Glovo. Nije to slanje rakete na mjesec”, istaknuo je Sessa.

Kaže da će Državno izborno pojerenstvo rezultate na dan izbora početi objavljivati od 22 sata.

Komentiraj