Dio SPD-a protiv velike koalicije

Unutar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) razvio se otpor postignutom dogovoru oko početka pregovora o sastavljanju koalicijske vlade s demokršćanima, javljaju njemački mediji.

“Na izborima smo osvojili 20,5 posto glasova i mislim da smo, s obzirom na tu činjenicu, tijekom pregovora s Unijom CDU/CSU izvukli zaista mnogo“, rekla je predsjednica socijaldemokratskog zastupničkog kluba u Bundestagu Andrea Nahles javnom servisu Deutschlandfunk.

Žestoko je kritizirala SPD-ovce koji traže promjene dogovora postignutog u petak nakon jednotjednih pregovora s demokršćanima i koji bi trebao biti temelj za sastavljanje koalicijskog ugovora.

“Da smo ne znam što postigli u pregovorima oni koji su sada protiv pregovora o velikoj koaliciji bi i dalje bili protiv“, rekla je Nahles.

Istodobno je članica predsjedništva SPD-a Manuala Schwesig objasnila kako uspješno okončanim razgovorima u petak nisu otklonjene skepse socijaldemokratske baze oko velike koalicije.

SPD bi u nedjelju na izvanrednom stranačkom kongresu trebao odlučiti o tomu treba li stranka ulaziti u pregovore o novoj velikoj koaliciji. Nahles je izrazila optimizam da će većina zastupnika podržati razgovore o koalicijskoj vladi.

Tijekom vikenda pokrajinski ogranak SPD-a u pokrajini Saska-Anhalt odbacio je na svom kongresu dokument o početku koalicijskih pregovora tražeći brojne promjene, posebice glede socijalne politike.

Demokršćanska Unija CDU/CSU odbacila je promjene dokumenta ukazujući na to da je i predsjedništvo SPD-a u petak jednoglasno prihvatilo dogovor.

“Ono što smo zajednički u petak javnosti predstavili kao konsenzus više nećemo mijenjati“, rekao je za dnevnik Bild predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba Volker Kauder. On je dodao kako je dokument plod kompromisa obje strane.

„Nije samo SPD taj koji je pružio ustupke. Svi smo se nečega odrekli“, zaključio je Kauder.

I mnogi drugi društveni čimbenici su apelirali na SPD da prihvati pregovore o koaliciji jer Njemačkoj više od četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora treba nova vlada.

“Unija CDU/CSU i SPD su dogovorili mnoge prednosti za posloprimce u Njemačkoj“, rekao je predsjednik Njemačkog saveza sindikata Reiner Hoffmann javnom servisu MDR podržavajući nastavak pregovora.

Brze koalicijske pregovore i formiranje vlade zatražili su i predstavnici poslodavaca.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja za TV postaju RTL među simpatizerima SPD-a 56 posto podržava nastavak velike koalicije.

Ako se koalicijski pregovori nastave, promatrači očekuju da bi nova vlada mogla stupiti na snagu oko Uskrsa koji ove godine pada 1. travnja.

Komentiraj