Dio SDP-a ne odustaje od koalicije s Možemo!: ‘Zajedno bismo na izborima osvojili 12 mandata više’

Autor:

Marko Lukunic, Goran Kovacic/PIXSELL

Dio članova SDPa poziva se na anketu po kojoj bi zajednički nastup strankama donio jedan do dva mandata više po svakoj izbornoj jedinici i priziva novo razmatranje predizborne koalicije s Možemo!, no postojanje takve ankete demantiraju osobe bliske Peđi Grbinu

Kada bi SDP i Možemo! zajedno izašli na izbore, ta bi koalicija zbog D’Hondtova sustava osvojila između 10 i 12 mandata više nego što bi osvojila svaka od tih stranaka kada bi na izbore izašla sama. Taj podatak Nacionalu je otkrio jedan visoki dužnosnik SDP-a koji tvrdi da su s tim izračunima upoznate i čelne osobe platforme Možemo!, koja je prije nekoliko mjeseci donijela odluku da će sama izaći na izbore čime je odbijena ponuda predsjednika SDP-a Peđe Grbina o predizbornoj koaliciji. Ako su navedene brojke točne, tako velika razlika u mandatima mogla bi biti presudna u sastavljanju nove hrvatske vlade nakon izbora. Nacionalov izvor iz SDP-a tvrdi da su se ti podaci pojavili u nekim unutarstranačkim istraživanjima SDP-a te da je moguće da su do sličnih rezultata došli i u HDZ-u što bi opravdalo nervozu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića dok je nedavno govorio o predizbornim anketama i mandatima koje osvaja vladajući HDZ.

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić bili su među onim članovima platforme Možemo! koji su se odlučili za samostalan izlazak na izbore. FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

U ovom slučaju zanimljive su i različite reakcije unutar samog SDP-a jer nakon što smo tu informaciju provjerili kod više izvora iz te stranke, ispada da postoje različite verzije tumačenja tih brojki. Dok dva izvora iz vrha SDP-a tvrde da su brojke točne te da su doista prezentirane Tomislavu Tomaševiću, Sandri Benčić i ostalim čelnim ljudima platforme Možemo!, od izvora bliskih predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu saznali smo da navedene ankete nikada nisu provedene te da otkako je Možemo! odlučio samostalno izaći na izbore, u internim anketama SDP-a uopće nije ponuđena opcija koalicije dviju stranaka. No naš izvor tvrdi kako postoje rezultati koji pokazuju da samostalnim izlaskom SDP-a i Možemo! dvije stranke gube jedan do dva mandata po izbornoj jedinici, što je ogromna razlika zbog koje bi se u konačnici mogli i izgubiti parlamentarni izbori. Isti izvor Nacionalu je rekao i da su ti podaci prezentirani čelnim osobama platforme Možemo!:

“Koliko znam, podaci iz te ankete pokazani su vrhu Možemo! i koliko mi je poznato, oni su čak pokrenuli neku analizu da vide jesu li donijeli ispravnu odluku. Međutim, tu ima nekoliko problema zbog kojih nisam previše optimističan da će doći do promjene. Naime, Tomislav Tomašević previše je okupiran problemima u Zagrebu i nema vremena baviti se državnom politikom, dok je Sandra Benčić preokupirana svojom premijerskom kandidaturom i poslovima u Saboru pa su ključne odluke o budućnosti stranke ostale u rukama nekolicine aktivista među kojima je glavni Teodor Celakoski, a s njim je gotovo nemoguće bilo što dogovoriti.”

‘Tomašević je okupiran problemima u Zagrebu, a Sandra Benčić kandidaturom za premijerku, pa platformom Možemo! danas vladaju aktivisti s kojima je vrlo teško pregovarati’, tvrdi izvor iz SDP-a

I dok dio SDP-ovaca očito još nije odustao od predizborne suradnje s Možemo!, ljudi bliski Peđi Grbinu tvrde da je to za njih završena priča i da su odustali od pregovaranja s možemovcima. Iz kruga osoba bliskih predsjedniku SDP-a doznaje se i da SDP doista radi istraživanja o popularnosti stranaka i o temama koje su biračima najvažnije, ali tvrde da su nakon odluke Možemo! iz tih istraživanja izbacili pitanje o koaliciji te stranke s SDP-om. Jedan izvor blizak Peđi Grbinu kaže da SDP nastavlja s pripremama za samostalni izlazak na izbore te dodaje: “Za nas je ta priča završena i nećemo više trošiti vrijeme na Možemo! Oni su svoju odluku donijeli i nadam se da ćemo nakon izbora uspjeti dogovoriti suradnju. Što se tiče istraživanja koje provodi SDP, u njima nema pitanja o koaliciji s Možemo! jer nema smisla trošiti novac na nešto što nije opcija na idućim izborima. U tim anketama više se oslanjamo na pitanja o problemima birača i njihovim očekivanjima od SDP-a.”

Peđa Grbin se u prošlosti zalagao za zajednički nastup na izborima, ali nakon što je Možemo! odbilo prijedlog, i on je odustao od daljnjeg inzistiranja na toj suradnji. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Zanimljivo je da se priča oko predizborne koalicije SDP-a i Možemo! ponovno otvara u istom tjednu kada je jedan od čelnika Mosta, Nikola Grmoja, rekao da je ta stranka spremna na suradnju s SDP-om, ali ne i s platformom Možemo! Grmoja je prošloga tjedna u jednom podcastu izjavio da bi Most “mogao progutati” postizbornu suradnju sa SDP-om. Iznio je niz optužbi na račun platforme Možemo! i Sandre Benčić jer mu je zasmetalo njihovo bacanje vijenaca u Dunav kod Vukovara te je izjavio da je današnji SDP s Peđom Grbinom “prema Možemo! izgleda kao desni centar”.

Te izjave Nikole Grmoje čelnik SDP-a Peđa Grbin prokomentirao je rekavši da prvo treba vidjeti izborne rezultate, a nakon toga u obzir dolaze oni koji prihvaćaju SDP-ove stavove.

“Jesu li to ovjerili kod javnog bilježnika? Nisam primijetio da jesu. U ovoj kampanji stalno će se događati da netko izleti s nečim, a što se nas tiče, mi imamo svoj program – od ekonomskih pitanja, standarda građana do ljudskih prava, prava nacionalnih i seksualnih manjina, građanskog odgoja, načina na koji ćemo urediti državu. Imamo stranku koja zagovara seoske straže, nama je to potpuno neprihvatljivo, već u startu je teško zamisliti nekakvu bližu suradnju. Imamo stranku koja ne vjeruje u dosege suvremene medicine, a mi vjerujemo – dakle, još je teže zamisliti nekakvu suradnju, ali neću vam odgovoriti prije izbora kako će izgledati razgovori nakon izbora jer prvi o tome moraju odlučiti građani. Prvo ćemo čuti njihov glas pa odlučiti što i kako dalje”, rekao je Grbin.

Nikola Grmoja izjavio je prošloga tjedna u jednom podcastu da bi Most ‘mogao progutati’ postizbornu suradnju s SDP-om te je napao Sandru Benčić i Možemo! zbog bacanja vijenaca u Dunav kod Vukovara. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Iz tih Grbinovih riječi može se zaključiti da će do suradnje SDP-a i Mosta nakon izbora jako teško doći, ali ostaje pitanje kakvu će ulogu u svemu odigrati predsjednik Zoran Milanović, koji se u posljednje vrijeme dosta približio vodećim ljudima Mosta poput Nine Raspudića. Raspudić je u Hrvatskom saboru postao jedan od glasnijih branitelja lika i djela predsjednika Zorana Milanovića pa je lako moguće da Milanović izvrši pritisak na svoje dojučerašnje stranačke kolege iz SDP-a. Milanović još uvijek ima veliki ugled među članovima, ali i brojnim biračima SDP-a te se svaku njegovu riječ itekako dobro sluša i u središnjici SDP-a . Ako Milanović stane iza ideje postizborne suradnje Mosta i SDP-a, a kako sada stvari stoje to bi se i moglo dogoditi, onda će se Peđa Grbin teško oduprijeti tom pozivu, pogotovo jer krajem iduće godine slijede i predsjednički izbori, na kojima će SDP, gotovo sigurno, podržati Milanovićevu kandidaturu za drugi mandat na Pantovčaku.

Ostaje pitanje kakvu će ulogu u svemu odigrati Zoran Milanović, koji se u posljednje vrijeme dosta približio vodećim ljudima Mosta pa je moguće i da izvrši pritisak na Grbina da se predomisli o suradnji s Mostom

Ideja o postizbornoj suradnji Mosta i SDP-a nije nova. I Nacional je prije par mjeseci pisao da čelnim ljudima Mosta ta ideja uopće nije strana i da zapravo sve ovisi o volji Peđe Grbina i SDP-a. Kada je Nacional prvi pisao o tome da Petrov, Grmoja, Bulj i društvo nemaju ništa protiv koalicije s SDP-om, iz Mosta su to vrlo brzo demantirali, ali sada, par mjeseci kasnije, ponovno guraju tu istu ideju u politički prostor. Očito je da se SDP-ovcima ideja o koaliciji s Mostom baš previše i ne sviđa te su neki od njih odlučili ponovno zavrtjeti priču o predizbornoj koaliciji s Možemo! No ako su točni podaci da te dvije stranke u zajedničkom nastupu mogu osvojiti i do 12 mandata više, onda bi se u Možemo! doista trebali zapitati jesu li donijeli dobru odluku kada su se odlučili na samostalni izlazak na izbore te trebaju li možda još jednom sjesti za stol i preispitati tu odluku o kojoj možda i ovisi tko će vladati Hrvatskom u iduće četiri godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.