DIO SDP-A FRUSTRIRAN PASIVNIM GRBINOM: ‘Milanović je u ovom trenutku jedini pravi lider oporbe’

Šest tjedana prije lokalnih izbora u SDP-u raste nezadovoljstvo zbog pasivne uloge šefa stranke spram javnog obračuna Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a dio članova je uvjeren da će zbog takvog stava SDP doživjeti novi debakl na lokalnim izborima

Vodstvo SDP-a na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom uopće nije iskoristilo sukob između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića kako bi se barem malo podigao rejting stranke uoči lokalnih izbora koji će se održati za malo više od mjesec dana, odnosno 16. svibnja. Ovu tezu u razgovoru za Nacional iznijelo je nekoliko visokopozicioniranih članova stranke, od kojih su neki i saborski zastupnici, a dio njih se kandidira na lokalnim izborima. Šest tjedana prije lokalnih izbora dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali uvjeren je da će stranka na izborima doživjeti novi poraz, a za to krive pasivnost vrha stranke u trenucima kada afere HDZ-a izbijaju jedna za drugom. Iako je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u nekoliko navrata jasno stao uz Zorana Milanovića te je naglasio da će SDP stati iza njegova prijedloga da predsjednica Vrhovnog suda bude Zlata Đurđević, dio SDP-ovaca smatra da je Grbin to napravio previše mlako i da je Milanović zapravo u ovom trenutku jedini pravi vođa oporbe. Jedan saborski zastupnik koji je inače dosta blizak predsjedniku Grbinu o cijeloj situaciji rekao je:

“Iskreno, očekivao sam od predsjednika stranke više u cijeloj ovoj situaciji i bojim se da bi njegova pasivnost mogla naštetiti rezultatima SDP-ovih kandidata na lokalnim izborima. SDP je morao čvršće stati iza predsjednika i morali smo nedvojbeno HDZ i premijera naznačiti kao glavne i jedine krivce za ovu ustavnu krizu te smo biračima morali poslati poruku da HDZ to radi jedino i isključivo da bi zaštitio kriminal u svojim redovima i zato što mu ne odgovaraju bilo kakve promjene u pravosuđu. Dio toga je komuniciran, ali nažalost nedovoljno jasno i rekao bih, što je još važnije, nedovoljno glasno. Zato i ne treba čuditi što mnogi u Milanoviću vide jedinog pravog oporbenog čelnika i jedinog koji se u ovom trenutku može suprotstaviti Plenkoviću i ovakvom HDZ-u.”

‘Ljudi bliski predsjedniku stranke peđi grbinu uvjereni su da sukob između predsjednika i premijera neće utjecati na rezultate lokalnih izbora koji će se održati sredinom svibnja. PHOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

No ovakvu tezu spremno odbacuju u samom vrhu stranke među bliskim suradnicima predsjednika stranke Grbina. Izvor blizak Grbinu za Nacional je izjavio da su Grbin i njegovi najbliži suradnici očekivali ovakve kritike, ali da smatraju kako se SDP jasno postavio u sukobu između predsjednika i premijera te da su od prvog dana jasno naznačili koji su razlozi zašto premijer i HDZ ne žele prihvatiti promjene na čelu Vrhovnog suda. Isti je izvor napomenuo i da su pogrešne ocjene da će u tom sukob na kraju biti pobjednika jer da to u ovoj situaciji ne mogu biti ni predsjednik Milanović niti premijer Plenković:

“Ovo je sukob koji nitko neće dobiti sve dok se stvari ne počnu rješavati i dok se ne pokrenu dubinske reforme u pravosuđu. SDP i predsjednik stranke Peđa Grbin jasno su podržali predsjednika države i najavili smo da ćemo glasati za njegov prijedlog u Saboru. Naravno da Milanović u svojim nastupima koristi jezik koji nije svima prihvatljiv i na koji mnogi nisu navikli u našem političkom životu, ali mislim da je u ovom trenutku puno važnije što Milanović otvara pravu temu i da govori o stvarima koje su presudne za budućnost Hrvatske. To je puno važnije od toga je li nekoga uvrijedio ili nazvao imenom koje se toj osobi ne sviđa. Ono što je evidentno je da Vlada neće poduzeti ništa po tom pitanju i vjerujem da će građani to prepoznati i kazniti.”

 

‘Zar netko stvarno misli da Davor Filipović može profitirati od sukoba Plenkovića i Milanovića? Kada na lokalnim izborima kandidirate lošeg kandidata, nema te pomoći koja bi ga spasila’, kaže izvor blizak Peđi Grbinu

 

No ne dijele svi ovako optimističan pogled na SDP-ovu ulogu i reakcije predsjednika stranke. Jedan od kandidata na lokalnim izborima kaže da bi mlaka reakcija stranke na sukob predsjednika i premijera mogla utjecati i na lokalne izbore. On tvrdi da mu predizbornoj kampanji prilaze birači koji mu govore da ne mogu dati glas kandidatu SDP-a iz straha da neće ispuniti obećanja iz kampanje te dodaje:

“Birači su razočarani našom pasivnošću i govore mi da zašto bi mi vjerovali da ću donijeti promjene u naš grad kada vrh stranke ne radi dovoljno kako bi natjerao HDZ da napokon donese promjene u pravosuđu kao što to radi predsjednik Milanović. Birači su uvjerenja da SDP-u jednako kao i HDZ-u odgovara ovaj ‘status quo’ u pravosudnom sustavu i ne mogu ih kriviti zbog toga što očito nismo napravili dovoljno kako bismo ih razuvjerili, a to nije greška nas kandidata na terenu, već isključivo vodstva stranke na Iblerovu trgu.”

‘Milanović u svojim nastupima koristi jezik koji nije svima prihvatljiv i na koji mnogi nisu navikli u našem političkom životu, ali mislim da je u ovom trenutku puno važnije što Milanović otvara pravu temu i da govori o stvarima koje su presudne za budućnost Hrvatske’, smatraju SDP-ovci bliski Peđi Grbinu. PHOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

S druge strane, izvor blizak predsjedniku stranke Peđi Grbinu koji je dobro upoznat sa situacijom na terenu šest tjedana uoči lokalnih izbora tvrdi da sukob predsjednika i premijera te navodna pasivnost SDP-a u toj situaciji neće imati utjecaja na lokalne izbore. On kaže da birače na lokalnim izborima apsolutno neće zanimati prepucavanje između Pantovčaka i Markova trga, već će ih zanimati što im nude kandidati na lokalnoj razini i kako koji kandidat planira riješiti ključne probleme u gradovima i općinama te dodaje:

“Ako netko misli da će kandidati pojedinih stranka bolje ili lošije proći jer će birači na izborima razmišljati o sukobu Milanovića i Plenkovića i o predsjedniku Vrhovnog suda, taj se gadno vara. Ako je kandidat loš, ništa mu ne može pomoći. Zar netko stvarno misli da Davor Filipović može profitirati od sukoba Plenkovića i Milanovića? Kada na lokalnim izborima kandidirate tako lošeg kandidata, nema te pomoći koja bi ga spasila, pa tako ni Filipoviću neće pomoći Plenković, a neće ni Milanović pomoći nekom lošem kandidatu SDP-a, kojih nažalost također ima i koji ne bi pobijedili i da ‘pola’ HDZ-a sutra završi u zatvoru. Da su za mjesec dana parlamentarni izbori, onda bismo mogli razgovarati o utjecaju cijele ove situacije na izbore, ali na rezultate lokalnih izbora ona neće utjecati i zato mi nisu jasne ove kritike na račun vrha stranke jer doista smatram da imamo šansu napraviti puno bolji rezultat nego što mnogi smatraju da ga u ovom trenutku možemo napraviti.”

 

U SDP-u se nadaju da birače na lokalnim izborima neće zanimati prepucavanje između Pantovčaka i Markova trga, već će ih zanimati što im u kampanji nude kandidati na lokalnoj razini

 

Ljudima u vrhu SDP-a jasno je da će ocjena izbornog uspjeha uglavnom ovisiti o rezultatu u Zagrebu jer je Grbin raspuštanjem vodstva stranke i praktički nametanjem Joška Klisovića za kandidata za gradonačelnika u glavni grad uložio puno vlastitog političkog kapitala. Neuspjeh u Zagrebu dio njegovih oponenata vjerojatno bi iskoristio te bi krenule inicijative za njegovu smjenu. Osobama iz Grbinova okruženja je jasno da stranačka oporba trenutno miruje i da čeka rezultate lokalnih izbora nakon kojih bi se ponovno aktivirala. Baš iz tih razloga i Grbin je dosta uključen u kampanju u Zagrebu te od Klisovića očekuje minimalno ulazak u drugi krug, gdje bi se onda s Tomislavom Tomaševićem borio za pobjedu na izborima. No u SDP-u dosta pažnje posvećuju i izborima za Gradsku skupštinu jer im je jasno da bez većine koju će činiti vijećnici SDP-a, stranaka okupljenih oko platforme Možemo! i još nekoliko stranaka lijevog centra, neće biti moguće vladati glavnim gradom Hrvatske. Iz tog razloga u SDP-u su već sada poslali poruku Tomislavu Tomaševiću da može računati na njihovu podršku u Gradskoj skupštini čak i u slučaju pobjede nad Klisovićem. Izvor iz vrha SDP-a za Nacional je potvrdio da je ta potpora neupitna:

“Mislim da to nikada nije bilo upitno. Realno, Tomislav Tomašević je favorit na zagrebačkim izborima i mi od toga ne bježimo. Isto tako, ulaskom Jelene Pavičić-Vukičević u kampanju gužva na desnom centru još je veća i glasovi će se još više raspršiti. Mislim da je ulazak bivše Bandićeve zamjenice jako ugrozio šanse Vesne Škare-Ožbolt, a zatim i Davora Filipovića. Kad njima dodate Škoru i Troskota iz Mosta, previše je to kandidata koji se bore za relativno manji broj birača od onoga na lijevom centru. Zato smatram da su poprilično velike šanse da Tomašević i Klisović uđu u drugi krug. Kada je u pitanju većina u Gradskoj skupštini, mislim da je suradnja s Možemo! jedino moguće i jedino ispravno rješenje. Ako Tomašević pobijedi, mi ćemo mu biti podrška u Skupštini, a jednako očekujemo od Možemo!, ako pobijedi Klisović. Ali moram napomenuti da u slučaju pobjede Tomaševića SDP neće biti čista glasačka mašinerija koja će automatski podržati sve prijedloge. Očekujem da se o svakom prijedlogu raspravlja i da se uvaže neke moguće primjedbe koje će SDP imati. Da se razumijemo, isto očekujemo i u slučaju Klisovićeve pobjede. Mislim da je svima dosta ove katastrofalne politike i suradnje Bandićeve stranke i HDZ-a, u kojoj je uloga Skupštine svedena na glasačku mašineriju”.

U SDP-u smatraju da HDZ neće profitirati od sukoba premijera Andreja Plenkovića sa Zoranom Milanovićem oko Vrhovnog suda. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Komentiraj