Đikić: “Ako se budemo pridržavali strožih preporuka situacija će se smirivati krajem siječnja”

Znanstvenik Ivan Đikić osvrnuo se na važnost uvođenja strožih mjera i naglasio kako je važno da se šira javnosti uključi u kampanju podrške i vjere u znanstvena istraživanja.

“Moramo biti ozbiljni, moramo se udružiti i pratiti osnovne mjere izbjegavati kontakte, veće grupe, održavati distancu”, naglasio je Đikić u razgovoru za RTL Danas.

“Situacija je uistinu vrlo ozbiljna, ne samo broj umrlih nego jako veliki broj zaraženih, novozaraženih je u prosjeku 3000 – 4000. To nam svima govori da moramo biti ozbiljni, moramo se udružiti i pratiti osnovne mjere izbjegavati kontakte, veće grupe, održavati distancu.

Očigledno ako mjere budu djelovale, brojevi novozarežnih će početi padati, broj umrlih će i dalje rasti – ali i to ima svoj kraj, tako da očekujem do sredine siječnja, kraj siječnja i oba broja će biti značajno niža nego danas”, naglasio je.

Zemlje EU-a usklađuju početak cijepljenja 

“Apsolutno je moguće ako infrastrukturne stvari u svim zemljama budu pripremljene. Mi kao Europljani imamo povjerenje u naš sustav i vjerujem da će Vlade zemalja omogućiti građanima da u isto vrijeme prime tu neophodnu zaštitu od pandemije i na taj način pokažu ujedinjenost Europe. Mislim da je to glavna poruka koju je Komisija htjela poslati svim članicama”, kazao je.

Edukacija građana

“Vjerujem da će Vlada osigurati taj postupak da se krene 27.12 s cijepljenjem u Hrvatskoj. Mislim da smo to sposobni i da ćemo to ostvariti. Ono što je još važno, a o čemu sam pisao danas je da je jako važno raditi na obrazovanju građana, nama je jako neophodno da građani čuju prave točno informacije koje su bazirane na podacima koji su odobreni od agencija širem svijeta”, poručio je.

Kampanja za cijepljenje 

Komentiraj