Dijelovi Ukrajine bez struje, Rusi i dalje napadaju, oglasio se Zelenski

Autor:

Photo: Twitter

Ruski projektili pogodili su energetska postrojenja u Ukrajini, što je izazvalo nestanak struje u nekoliko regija, priopćile su u subotu ukrajinske vlasti, dok ruske okupacijske snage u gradu Hersonu pozivaju civile na evakuaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova vojska ima vrlo dobre rezultate u obaranju ruskih projektila te da će, u suradnji s partnerima, dodatno poraditi na tom segmentu.

S obzirom da rat ulazi u svoj deveti mjesec, a zima je sve bliže, ruski projektili koji oštećuju ukrajinsku električnu mrežu sve su opasniji za civile.

U Hersonu, gradu koji se našao na meti ukrajinske protuofenzive, okupacijske vlasti pozivaju građane da što prije napuste grad.

“S obzirom na neizvjesnu situaciju na frontu, na rastuću opasnost od masovnog bombardiranja i prijetnju terorističkim napadima, svi civili moraju odmah napustiti grad preko istočne obale rijeke Dnjepar”, napisali su na Telegramu.

Tisuće civila pobjeglo je iz Hersona nakon upozorenja na napad ukrajinske vojske koji planira vratiti grad pod svoju kontrolu. Mnogi od nih su čamcima do doplovili do druge strane rijeke Dnjepar, ispunjenim kutijama i torbama.

“Ne želim otići, želim ostati, još imam posao ovdje”, rekao je jedan od stanovnika Hersona.

Ukrajinska vojska tvrdi da niže uspjehe kako se njezine snage probijaju prema jugu zemlje, gdje su ušli u najmanje dva sela koja su ruski vojnici napustili. Što se grada Hersona tiče, njegova važnost leži u tome što povezuju Ukrajinu s krimskim poluotokom, kojeg je Rusija anektirala još 2014.godine.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na Telegramu je poručila: “Još samo malo, drži se Hersone. Ukrajinska vojska je na putu.”

Prije dva tjedna Rusija je otvorila razornu paljbu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i pogodila najmanje polovicu ukupne proizvodnje toplinske energije.

Dužnosnici iz nekoliko regija izvijestili su o prekidima opskrbe strujom i o štrajkovima na energetskim postrojenjima, dok su se inženjeri trudili obnoviti mrežu. Guverneri regija savjetovali su stanovnike da si osiguraju zalihe vode.

Više od milijun ljudi ostalo je bez struje, kazao je savjetnik predsjednika, uključujući i stanovnike pojedinih četvrti Kijeva, gdje su gradske vlasti upozorile da bi nastavak štrajkova mogao ostaviti glavni grad bez struje i grijanja “na nekoliko dana u tjednu”.

S druge strane, Moskva ne poriče da je gađala energetsku infrastrukturu, ali negira da su gađani civili.

Zelenski je tijekom zadnjeg obraćanja poručio da su posljednji ruski napadi pogodili regije u zapadnoj, središnjoj i južnoj Ukrajini.

Napada još uvijek nije pošteđena ni nuklearna elektrana Zaporižje, što je naišlo na osudu skupine zemalja G7

“Rusija je preotela ukrajinsku elektranu Zaporižje, uključujući i tamošnje radnike. Tražimo od Rusije da odmah prepusti kontrolu nad elektranom zemlji koja je njezin suvereni vlasnik, a to je Ukrajina”, stoji u zajedničkoj izjavi predstavnika sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta.

Ruske snage drže kontrolu nad najvećom europskom nuklearnom elektranom još od početne faze invazije na Ukrajinu koja je pokrenuta u veljači ove godine.

OZNAKE: Rusija, struja, urkajina

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.